Zatiahnuté
Bratislava
Jela
19.4.2024
Chudobní i gejovia v Davose. Začalo sa Svetové ekonomické fórum
Zdielať na

Chudobní i gejovia v Davose. Začalo sa Svetové ekonomické fórum

DAVOS / Vo švajčiarskom Davose sa v stredu začalo výročné zasadnutie Svetového ekonomického fóra. Podla informácií organizátorov každoročného podujatia konajúceho sa v stredisku vo švajčiarskych Alpách sa celkovo na fóre očakáva účasť viac ako 2500 hostí zo 140 krajín sveta.

Na fóre budú jeho účastníci rozoberať najkontroverznejšie témy za posledné roky. V rozhovoroch budú Izraelčania i Palestínčania.

Prichádzajú i ľudia z verejného a súkromného sektoru, ktorí budú rozoberať klimatické zmeny, nerovnosť či rodovú rôznorodosť, píše americký New York Times.

Tento rok bude prvýkrát na programe i oficiálne tabu téma - práva gejov a lesbičiek.

Twitter/Holger Zschaepitz

Štyridsať lídrov

Na stretnutie elít trvajúce do soboty príde 40 svetových lídrov. Do Davosu by mal zavítať aj taliansky premiér Matteo Renzi, nemecká kancelárka Angela Merkelová, francúzsky prezident Francoise Hollande či generálna riaditeľka Medzinárodného menového fondu Christine Lagardová. 

Twitter/Nouriel Roubini

Prišiel i ukrajinský prezident Petro Porošenko, ktorý svoj pobyt vo Švajčiarsku ale skrátil. Môže za to zhoršená situácia na východe Ukrajiny. Ešte v stredu sa vracia do vlasti.

Porošenko, ktorý mal v Davose priblížiť práve konflikt s proruskými povstalcami a vzťahy s Ruskom, sa pre návrat na Ukrajinu rozhodol po informáciách od velenia operácií na východe krajiny o bojoch pri meste Luhansk, kde ruskí vojaci údajne zaútočili na vládne sily.

Kyjev tvrdí, že Rusko má na území Ukrajiny až 2000 vojakov, čo však Moskva od začiatku popiera.

Výnimočne sa svetového ekonomického fóra zúčastní i čínsky premiér Li Kche-čchiang.

Svetové ekonomické fórum v Davose sa koná pravidelne od roku 1971 a založil ho profesor ekonómie Ženevskej univerzity Klaus Schwab. Jeho cieľom je nastaviť zrkadlo aktuálnemu vývoju svetového kapitalizmu a načrtnúť jeho ďalší vývoj do budúcnosti. Podujatie budú sprevádzať prísne bezpečnostné opatrenia.

Pozrite si prípravy na svetové fórum:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy