Zatiahnuté
15°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Atmosféra v Paríži. Ulice zaplnili tisíce ľudí
Zdielať na
Zahraničie

Atmosféra v Paríži. Ulice zaplnili tisíce ľudí

PARÍŽ / Francúzsko si vo štvrtok za daždivého počasia minútou ticha uctilo obete stredajšieho atentátu na redakciu satirického týždenníka Charlie Hebdo. Útok neprežilo dvanásť ľudí. Ozbrojenci sú stále na úteku.

Na parížskom námestí La Republique sa neustále ozývajú sirény, či už sú to záchranky alebo policajné autá. 

Teror v Paríži stále pokračuje. O ôsmej hodine ráno došlo k ďalšej streľbe. Terčom sa stali dvaja policajti. Jedna policajtka zahynula, jej kolega leží v nemocnici v kritickom stave.

Hon na vrahov

Špeciálna policajná jednotka v noci podnikla v Remeši rozsiahlu akciu. Mala obkľúčiť dvoch hlavných podozrivých.

Ani jedného z útočníkov ale policajti nezadržali. Hoci polícia zadržala v súvislosti s atentátom sedem ľudí, dvaja hlavní aktéri sú stále na úteku. Svedkovia ich mali vidieť na severe Francúzska.

Do Paríža vycestoval reportér TV JOJ Martin Krpač. Pozrite si priloženú reportáž:

Čo prezradilo video o útočníkoch?

Krvavý masaker otriasol celým svetom. Vyšetrovatelia zbierajú dôkazy, ktoré po sebe útočníci zanechali. V štúdiu Novín o 12:00 bol hosťom expert Andrej Trojčák, ktorý niekoľko rokov pôsobil v armáde a v špeciálnych silách. V súčasnosti je hlavným inštruktorom v taktickej akadémii.

Hosťom Novín o 12:00 bol Andrej Trojčák,

TV JOJ

Zo záberov, ktoré obleteli celý svet, je zrejmé, že nešlo o amatérov. "Sú to profesionáli, ktorí boli na túto úlohu vycvičení," začal rozprávanie. Pravdepodobne majú za sebou bojové operácie. Naučili sa, ako bojovať.

Útočníci použili zbraň AK-47 Kalašinkov. Je ruskej výroby a do obehu sa po svete dostali milióny kusov. Ide o najrozšírenejšiu zbraň vôbec.

"Smrtiaci účinok náboja a dostrel predstavuje až 2,8 kilometra. Je to veľmi silný, výkonný náboj. Použili ho v uzavretých priestoroch, čo naznačuje, že chceli spôsobiť čo najväčšie straty na ľudských životoch," vysvetľuje.

Redakciu museli navštíviť už predtým

Ozbrojenci mali na sebe aj takzvané taktické vesty. Používa sa na nosenie ďalšej munície.

"Útočníci sa rozdelili a znemožnili bezpečnostným zložkám, ktoré boli oproti nim, aby viedli účinnú streľbu na väčší cieľ. Rozptýlili svoju vzdialenosť a bola väčšia pravdepodobnosť, že ich policajti nezasiahnu," uviedol.

"Príprava útoku bola vysoko kvalitná. Je za tým väčší tím ľudí. Musel to niekto naplánovať. Kto zoženie zbrane, munície, autá, plány redakcie, budov, harmonogram. Zaútočili v ten deň, kedy mali novinári poradu. Mali pripravené mená. Už predtým museli byť v tejto redakcii pod inou zámienkou. Museli sa vyznať v priestoroch, aby mali väčšiu pravdepodobnosť, že to urobia rýchlo a precízne," dodal.

Posledný tweet

Útok na satirický týždenník Charlie Hebdo nenechal karikaturistov a ilustrátorov na celom svete chladnými. Svoj názor nakreslili. Reagovali tisíckami kresieb, ktoré umiestnili na Twitter.

Charlie Hebdo je známy pre svoje kontroverzné obrázky, ktorými pravidelne satirizoval islam. Posledný tweet predstavoval karikatúru Abu Baghdadiho, vodcu Islamského štátu.

Zdielať na

Súvisiace články

Najčítanejšie správy