Oblačno
14°
Bratislava
Monika
7.5.2024
USA a NATO oficiálne ukončili bojovú misiu v Afganistane
Zdielať na
Zahraničie

USA a NATO oficiálne ukončili bojovú misiu v Afganistane

Zdroj: Sita

KÁBUL / Spojené štáty a Severoatlantická aliancia v nedeľu zhromaždením na vojenskom veliteľstve v Kábule oficiálne ukončili bojovú misiu v Afganistane. Po zvrhnutí hnutia Taliban na začiatku spojeneckej invázie tu alianční vojaci bojovali proti radikálom 13 rokov.

"Pozdvihli sme afganský ľud z temnoty beznádeje a dali mu nádej do budúcna," vyhlásil podľa serveru BBC veliteľ misie generál John Campbell.

Skromný akt k ukončeniu bojového pôsobenia v krajine sa konal v telocvični aliančného veliteľstva. Velitelia za prítomnosti spojeneckých aj afganských armádnych špičiek spustili vlajku Medzinárodných síl pre podporu bezpečnosti (ISAF).

Rozhodná podpora

Nahradila ju vlajka novej misie nazývanej - Rozhodná podpora (Resolute Support), ktorá bude "slúžiť jko základ stáleho partnerstva" medzi NATO a Afganistanom, prehlásil Campbell. Vzdal česť spojeneckým a afgánskym padlým, ktorí v boji "zaplatili cenu za slobodu Afganistanu". "Cesta, ktorá je pred nami, zostáva náročná, my ale zvíťazíme," povedal.

Vojnu v Afganistane začali Spojené štáty v čele s vtedajším prezidentom Georgom Bushom mladším v reakcii na teroristické útoky siete Al-Káida z 11. septembra 2001. Medzinárodné sily ISAF mali v dobe početného vrcholu viac než 130 000 členov z piatich desiatok krajín. K tohtoročnému 1. decembru v krajine pôsobilo 13 336 zahraničných vojakov.

Od začiatku misie bolo zabitých skoro 3 500 príslušníkov zahraničných jednotiek.

Taliban naberá na sile

Nová misia bude nebojová. Zhruba 13 500 mužov a žien z členských štátov NATO a 14 partnerských krajín bude predovšetkým pomáhať s výcvikom afganských bezpečnostných síl. Skoro 11 000 ich členov by mali tvoriť Američania.

Niekdajšie vládnutie islamistického radikálneho hnutia Taliban neprestáva byť aj viac než desať rokov od začiatku nákladnej spojeneckej misie aktívne a podľa pozorovateľov naberá na sile.

Zmiešané pocity

OSN odhaduje, že tento rok bude najkrvavejším rokom vojny; prvýkrát po šiestich rokoch, kedy OSN vedie záznamy, presiahne podľa odhadov počet civilných obetí 10 000 ľudí. Na strane afganských bezpečnostných síl zahynulo tento rok v boji proti Talibanu najmenej 4 600 ľudí.

Afganci majú podľa agentúry AP z nadchádzajúceho ukončenia bojovej misie zmiešané pocity. Mnoho z nich sa vraj domnieva, že kvôli zhoršujúcej sa bezpečnostnej situácii, je aktívne nasadenie zahraničných vojakov do bojov, naďalej nutné.

Zdielať na

Súvisiace články

Najčítanejšie správy