Jasno
Bratislava
Jela
19.4.2024
Merkel: Rusko sa stará do záležitostí iných krajín
Zdielať na
Zahraničie

Merkel: Rusko sa stará do záležitostí iných krajín

Zdroj: SITA

BERLÍN / Nemecká kancelárka Angela Merkel obvinila Rusko, že zasahuje do vnútorných záležitostí mnohých krajín, ktoré sa snažia o zblíženie s EÚ. Nemecká líderka v nedeľu zverejnenom rozhovore pre denník Die Welt poukázala na ruské vytváranie problémov v Moldavsku, Gruzínsku či na Ukrajine.

"Moldavsko, Gruzínsko a Ukrajina sú tri krajiny, ktoré prijali zvrchované rozhodnutia podpísať asociačnú dohodu s Európskou úniou," vyhlásila Merek v rozhovore pre Die Welt.

"A Rusko sa podieľa na problémoch vo všetkých týchto troch krajinách," dodala a poukázala na takzvané zamrznuté konflikty v Podnestersku, Abcházku, Južnom Osetsku i na zásahy Ruska na východe Ukrajiny. 

Dohoda so separatistami

Rusko tento týždeň tvrdo skritizovalo priebeh parlamentných volieb v Moldavsku, v ktorých dominovali prozápadné strany. Moskva okrem toho zakázala dovoz moldavských vín, zeleniny a mäsa.

Veľkú kritiku si vyslúžil aj podpis dohody o strategickom partnerstve, ktorú v novembri uzavrel Putin so separatistickým gruzínskym Abcházkom.

Spoločné rozhodnutia

Merkel v rozhovore bránila i rozhodnutie NATO nezaradiť Ukrajinu a Gruzínsko do tzv. Akčného plánu členstva (MAP), ktorý je všeobecne braný ako predstupeň začlenenia do NATO. 

"Som presvedčená, že spoločná európska reakcia na Rusko je správna," dodala Merkel.

Zdielať na

Súvisiace články

Najčítanejšie správy