Zatiahnuté
12°
Bratislava
Roland
9.5.2024
Evakuácia okolia muničného skladu. Domovy opustilo 1400 ľudí
Zdielať na
Zahraničie

Evakuácia okolia muničného skladu. Domovy opustilo 1400 ľudí

VLACHOVICE / Česká polícia začala v sobotu ráno s evakuáciou 1400 ľudí z obcí v okolí muničného skladu v oblasti Zlínko. Pyrotechnici totiž v areáli objavili poškodenú budovu, v ktorej sú uskladnené granáty. Na jej streche sa dokonca nachádzal zakliesnený delostrelecký granát, ktorý bolo treba ručne odstrániť. V priestore skladu sa už ozývali výbuchy niekoľkokrát. Naposledy v piatok večer.

V obci Vlachovice pristavili v sobotu skoro ráno päť autobusov. Vačšina obyvateľov však odišla vlastnými autami, do ktorých naložili nevyhnutné veci. Jeden muž odišiel na bicykli s batohom na chrbte.

Polícia uzavrela cestu vedúcu do ohrozenej oblasti.

Evakuáciu organizujú policajti a dobrovoľný hasiči. Ľudia, ktorí boli nútení opustiť domovy, vyjadrili nevôľu, avšak polícii sa podriadili. Opustené domy budú strážiť policajti.

Pyrotechnici sa v piatok dostali asi dvesto metrov od epicentra druhého výbuchu a zistili, že ďalšia budova - označovaná číslo 11 - je veľmi poškodená. Na jej streche našli delostrelecký granát. Polícia preto nariadila evakuáciu ľudí z okolitých obcí.

Muničný sklad ohrozuje ľudí už od októbrového výbuchu, pozrite si reportáž:

Akcia však prebehla úspešne a časť evakuovaných obyvateľov dostala povolenie vrátiť sa domov.

Niekoľko explózií

V sklade číslo 12, ktorý vybuchol v stredu ráno, bolo 12,8 tony munície. Podľa polície to boli delostrelecké granáty a míny. 

V muničnom areáli už 16. októbra vybuchol sklad číslo 16, v ktorom bolo asi 50 ton munície.

Zdielať na

Súvisiace články

Najčítanejšie správy