Jasno
12°
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
Dojímavé objatie policajta a černošského chlapca. Podľa kritika fikcia
Zdielať na

Dojímavé objatie policajta a černošského chlapca. Podľa kritika fikcia

PORTLAND / Zatiaľ čo väčšina fotografií z diania v americkom Fergusone je spojená s násilím, jedna z nich predsa len vyčnieva. Zobrazuje uplakaného černošského mladíka v objatí s policajtom belochom v Portlande, kde sa zišlo zhromaždenie na podporu Fergusona. Snímka obletela celý svet a vyvolala dojatie, podľa kritika však ide o fikciu.

Fotografia zaujala milióny ľudí. Za emotívnou snímkou stojí dvadsaťročný študent Johnny Nguyen. Vznikla na jednom zhromaždení v Portlande v štáte Oregon na podporu vzdialeného Fergusona po rozhodnutí poroty, že policajt, ktorý v auguste zastrelil neozbrojeného černošského chlapca, nebude obvinený.

Fotografia získala po publikácii na internete obrovskú popularitu. Podľa Nguyena získala na sociálnej sieti viac ako 400 tisíc lajkov a na blogu Tumblr ho zdieľaľo do nedele asi 68 tisíc ľudí. Mimoriadnu pozornosť jej venujú svetové médiá, ktoré začali pátrať po zákulisí jeho vzniku. Patrí medzi ne napríklad The Washington Post.

Ostrý komentár

Doposiaľ Ngyuen žiadnu inú fotografiu prostredníctvom médií nepublikoval. Reakcie na ňu boli väčšinou pozitívne. Na titulných stranách sa objavovala napríklad ako objatie, ktoré zasiahlo celý svet.

Nie každé periodikum zdieľa rovnaký názor. Podľa komentátora britského The Guardian fotografia mylne ukazuje vzťahy medzi ľuďmi odlišných rás. Autor Johnathan Jones ju popisuje ako príklad snahy o manipuláciu názorov verejnosti, pretože ukazuje iba jeden okamih a nie okolnosti. Svoj ostrý komentár dokonca častoval titulkom, že ide o do neba volajúcu lož.

Fotoaparát je podľa neho vynikajúci klamár. "Ukazuje iba jeden jediný okamih," kritizuje Jones. Komentátor svoj názor podporil tým, že dvanásťročný chlapec Devonte Hart išiel na zhromaždenie v Portlande s ceduľou objatie zdarma. Policajt Bret Barnum ho o objatie požiadal. Práve tieto súvislosti fotografia podľa Jonesa zamlčala.

Nevedel, že tak plače

Matka chlapca Jennifer Hart denníku povedala, že v deň, keď sa veľká porota rozhodla neobviniť policajta Darrena Wilsona zo zabitia neozbrojeného Michaela Browna, vyšla celá rodina do ulíc Portlandu. Všetci chceli šíriť lásku a láskavosť, preto mali cedule s nápismi objatie zdarma či na tebe záleží.

Policajt Darren Wilson sa údajne cítil ako bezbranné dieťa, keď sa o desať rokov mladší Michael Brown zahnal päsťou skrz otvorené okno jeho hliadkového vozidla. Pozrite si jeho výpoveď:

Chlapec objal policajta a nemal tušenia, že ich niekto fotí. Na ďalší deň bol prekvapený, akú popularitu má fotografia. "Nevedel som, že tak veľmi plakal, keď som ho objímal. Mal som moju hlavu nad tou jeho a naviac nosím veľkú helmu," povedal policajt serveru The Oregonian.

Zdielať na

Súvisiace články

Najčítanejšie správy