Jasno
21°
Bratislava
Hermína
6.5.2024
V americkom Fergusone je kľud, ozývajú sa Rusi
Zdielať na
Zahraničie

V americkom Fergusone je kľud, ozývajú sa Rusi

MISSOURI / Až 63 percent Rusov si podľa prieskumov myslí, že afroamerických vzbúrencov vo Fergusone by mala Moskva podporiť. V protestoch proti rozhodnutiu veľkej poroty vidia analógiu s kyjevským Majdanom, ktorý podporovali západné krajiny. V mestách pokračovali protesty už tretiu noc, ale situácia je pokojnejšia. Prehovorili aj rodičia zastreleného Michaela Browna.

Po tom, čo verejne prehovoril policajt, ktorý osemnásťročného Michaela Browna zastrelil, poskytli rozhovor aj rodičia obete. Kým americký muž zákona tvrdí že konal v sebaobrane, znechutení rodičia jeho verzii neveria.

"Vychovávali sme ho k poslušnosti. Učili sme ho, aby rešpektoval policajtov a plnil ich príkazy. Verím, že keď policajt vyzval môjho syna aby prestal, tak to aj urobil. Kľakol si na zem a vtedy ho dôstojník zastrelil," hovorí Michaelova mama Lesley.

Protesty s antirasistickým podtónom pokračovali tretiu noc. Okrem Spojených štátov sa rozšírili aj do Londýna. Vo Fergusone lemujú ulice všadeprítomní policajti. Stovky demonštrantov zinscenovali v uliciach fiktívny súdny proces s belochom Darrenom Wilsonom, ktorého veľká porota v pondelok odmietla trestne stíhať za zabitia afroamerického mladíka.

Moskva: zlyhanie americkej demokracie

Situáciu v americkom meste St. Louis využila Moskva. Násilnosti komentuje ako zlyhanie americkej demokracie. Podľa vyjadrenia ruského ministerstva zahraničia by si Američania mali miesto miešania sa do Ukrajiny pozametať pred vlastným prahom.

Vzbury vo Fergusone prirovnávajú k euromajdanu. Celkovo bolo počas troch dní a nocí demonštrácií zatknutých približne 400 osôb.

Guvernér štátu Missouri údajne odmietol výzvy na zvolanie novej veľkej poroty, ktorá by znova zvážila či policajt Wilson má byť v súvislosti so zastrelením černošského teenagera obvinený.

Nová porota nebude

Hovorca guvernéra Jaya Nixona uviedol, že guvernér neuvažuje o tom, že by sa obrátil na zvláštneho prokurátora, aby predniesol prípad novej veľkej porote, napísal denník St Louis Post.

Nixon už skôr povedal, že "zvýšená prítomnosť" členov Národnej gardy, ktorých bolo v utorok vo Fergusone 2 200, je "užitočná".

Veľa miestnych ľudí podľa agentúry AP verí, že po relatívne pokojnej strede bude rovnako pokojný aj štvrtok - dnes je v USA Deň vďakyvzdania. K utlmeniu nepokojov prispelo podľa agentúry taktiež mrazivé počasie so snehom.

Zdielať na

Súvisiace články

Najčítanejšie správy