Zatiahnuté
15°
Bratislava
Monika
7.5.2024
Karta sa obrátila. Vo Fergusone postrelili policajtku
Zdielať na
Zahraničie

Karta sa obrátila. Vo Fergusone postrelili policajtku

FERGUSON / V americkom meste Ferguson v sobotu večer miestneho času postrelili policajtku, prežila. Mesto zažilo vlnu nepokojov a násilia po augustovom zastrelení černošského mladíka. Osemnásťročného Michaela Browna vtedy zabil policajt bielej pleti. Či incidenty spolu súvisia, zatiaľ nie je známe.

Policajtku údajne postrelili do ruky, okolnosti streľby však doposiaľ nie sú známe. Na miesto činu okamžite vyrazili desiatky policajných áut. Po páchateľovi sa stále pátra aj za pomoci vrtuľníku. Policajti tiež zriadili na cestách zátarasy. Strelec údajne utiekol do neďalekého lesa.

Incident, pri ktorom v polovici augusta zastrelil policajt Darren Wilson mladého Browna šiestimi ranami, vyšetruje FBI. Zatiaľ čo miestni tvrdia, že mal černoch v tej chvíli ruky nad hlavou a vzdával sa, podľa polície mladík, ktorý bol údajne podozrivý z lúpeže, policajta napadol.

sita

V nasledujúcich dňoch vychádzali do ulíc stovky ľudí, ktorí žiadali čo najrýchlejšie vyšetrenie prípadu a odsúdenie Wilsona. Pre rabovanie dokonca vyhlásil štát Missouri na niekoľko nocí mimoriadny stav, kedy dochádzalo k stretom obyvateľstva s políciou.

sita


Situácia sa neskôr upokojila, avšak v posledných dňoch vládne v 21 tisícovom predmestí St. Louis opäť napätie. Na začiatku týždňa horel pamätník zastreleného černošského chlapca a časť černošskej väčšiny obyvateľov obvinila miestnu radnicu, že pre záchranu pamätníka nič neurobila. 

Zdielať na

Súvisiace články

Najčítanejšie správy