Zatiahnuté
13°
Bratislava
Galina
3.5.2024
Policajti nasadili slzotvorný plyn, zatkli tridsaťjeden demonštrantov
Zdielať na

Policajti nasadili slzotvorný plyn, zatkli tridsaťjeden demonštrantov

FERGUSON / Americká polícia z pondelka na utorok nasadila slzotvorný plyn proti stovkám protestujúcich ľudí vo Fergusone. Ten sa v posledných dňoch zmieta v nepokojoch a demonštráciách.

Miestni obyvatelia sa i v pondelok večer zhromaždili v uliciach predmestia St. Louis. Domáhajú sa tak spravodlivého vyšetrenia v prípade smrti černošského mladíka Michaela Browna, Ferguson sa zmieta v protestoch, polícia je krátka

Hoci k upokojeniu emócií vyzval i prezident Barack Obama, obyvatelia naďalej demonštrujú. Došlo opäť k stretom, píše CNN.

Najmenej tridsaťjeden osôb zatkli. "Niektorí prišli z takej diaľky ako New York či Kalifornia," ozrejmil policajný veliteľ Ron Johnson.

Na rozdiel od predošlých večerov, túto nebol vyhlásený zákaz vychádzania. V uliciach boli v pohotovosti desiatky ťažkoodencov.

SITA


Protest bol spočiatku pokojný. Neskôr ale skupina ľudí začala vrhať na policajný kondor fľaše s vodou. Policajti museli zasiahnuť. Použili dymové granáty a slzotvorný plyn. K rabovaniu či streľbe počas minulej noci nedošlo.

"Policajti nevystrelili ani jedinú guľku, hoci čelili silnému útoku," uviedol Johnson pre BBC.

Obama sa prihovoril

V pondelok vyzval prezident Barack Obama obyvateľov, aby sa upokojili. Oznámil tiež, že do Fergusonu príde minister spravodlivosti Erik Holder. Ten má dohliadnuť na vyšetrovanie. Na prípade tiež pracujú agenti FBI.

SITA


Pitva zastreleného Michaela Browna preukázala, že dostal šesť rán. Dve z nich do hlavy. Rodičia si vyžiadali ďalšiu pitvu. Tá ma určiť, v akej pozícií sa mladík voči policajtovi v čase streľby nachádzal.

Policajt sa k incidentu doposiaľ nevyjadril. Momentálne je na nariadenej platenej dovolenke.

Nepokoje vo Fergusone, pozrite si reportáž:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy