Zatiahnuté
21°
Bratislava
Galina
3.5.2024
Policajti v akcii, demonštrácie vo Fergusone pretrvávajú
Zdielať na

Policajti v akcii, demonštrácie vo Fergusone pretrvávajú

FERGUSON / Guvernér amerického štátu Missouri nariadil zapojiť národnú gardu proti ľuďom, ktorí na predmestí St. Louis neprestávajú protestovať. Príčinou je vražda černošského mladíka. Noc z nedele na pondelok tak bola už druhá, kedy platil zákaz vychádzania. Ľudia ale opäť vyšli do ulíc a polícia proti nim musela použiť slzotvorný plyn.

Predmestie Ferguson sa už vyše týždňa potýka s násilnými demonštráciami, ktoré vyvolala smrť mladého černocha Michaela Browna. Zastrelil ho policajt.

Okolo pol desiatej miestneho času (4:30 SELČ) sa muži zákona stretli s približne štyristo protestujúcimi. V dave boli i rodičia s deťmi.

Ľudia výzvy policajtov ignorovali. Dav začal rabovať, polícia preto použila dymovnicu a slzný plyn. Nasadila i gumové projektily, píše CNN.

SITA

Dve osoby zranili a niekoľko zatkli. Do polnoci, kedy začal platiť zákaz vychádzania, sa situácia upokojila.

"Vzhľadom k okolnostiam som nemal na výber. Musel som znásobiť opatrenia," obhajoval svoje konanie policajný veliteľ Ron Johnson.

Zákaz už druhý deň

Obyvatelia Fergusonu museli už druhú noc zostať doma. Časť demonštrantov ale zákaz zo soboty na nedeľu ignorovala. Polícia preto zatkla sedem ľudí a jedna osoba bola zastrelená, Ferguson sa zmieta v priestoroch, polícia je krátka.

Miestne úrady zvažujú i predĺženie zákazu. Závisieť to bude od každodennej situácie v meste.

Neozbrojeného Browna zabil minulý týždeň miestny policajt. Keď zverejnili jeho meno, zaplavili mesto protesty a nepokoje.

Policajt zasiahol mladíka šiestimi ranami, pričom dve ho zasiahli do hlavy, píše The New York Times.

Ťažké noci Fergusonu, pozrite si reportáž:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy