Zatiahnuté, dažďové prehánky
13°
Bratislava
Ingrida
8.5.2024
Škandalózna kniha o Václavovi Havlovi (†75): Neverný záletník?!
Zdielať na

Škandalózna kniha o Václavovi Havlovi (†75): Neverný záletník?!

Zdroj: SITA

PRAHA / Vzal si ju tajne, ale verejne ju podvádzal. Václav Havel (†75) a Olga Havlová (†62) boli síce manželia 32 rokov, ale ich manželstvo bolo poznamenané mnohými neverami, milenkami pri jednom stole, nemanželským dieťaťom, a dokonca aj tajnými manévrami prezidentskej kancelárie.

"Olga stála pri ňom skôr ako mamička než manželka,“ popísal Havlov vzťah s Olgou Michael Žantovský (65) v novej životopisnej knihe o prezidentovi s názvom Havel. Popisuje v nej vzťah Vaška s Olgou, na ktorom sa podpísali nielen nevery, ale aj niekoľkoročné paralelné vzťahy s Annou Kohoutovou, Janou Tumovouči Jitkou Vodňanskou.

"Neverný bol už skôr a častokrát sa cítil zvláštne úprimne o tom Olgu informovať, nejakým spôsobom sa s tým dokázala vyrovnať“ píše sa v knihe.

Milenky

Bývalá prvá dáma manželove nevery tolerovala a pripisovala ich je bohémskej povahe. Určite jej ale nebolo príjemným, keď ju o svojich dobrodružstvách informoval. "Záľuba, s ktorou jej rozprával svojich milostných úspechoch, a keď bol neskôr vo väzení, posielaním jej prostredníctvom nežných odkazov a básničiek nie jednej, ale rovno dvom iným ženám, hraničí s nepochopiteľnosťou,“ komentuje Havlovo správanie Žantovský.

"Bolo ale jasné, čo ich drží pohromade, nebolo sexuálnej povahy, rozhodne nie v druhej polovici sedemdesiatych rokov,“ prezradil.

Václav Havel_cigareta v ústach_čiernobiela foto

SITA

Nevera na Hrade

Zo strany Václava Havla sa nezmenilo nič, aj keď bol zvolený za prezidenta. Jeho milostné vzplanutie k herečke Dagmar Veškrnovej (61) sa naviac netýkalo len jeho Olgy, ale celého Hradu. "I v jedinečnej dráme Havlovho milostného života museli jeho priatelia podstupovať skúšku vernosti. Mnohí boli úplne oddaní Olge. Iní si robili starosti o prezidentovu česť. A boli veci ešte zložitejšie, existovali aj ďalšie adeptky pre Havlovu priazeň,“ popisuje Žantovský vo svojej knihe s tým, že zrejme Dagmar nebola jeho jediná favoritka.

Krycie mená

Výsledkom bol pomerne komplikovaný prezidentský program s falošnými položkami. "Už v prvých dvoch Havlových funkčných obdobiach sa na jedho dennom programe objavilo niekoľko neexistujúcich postáv s menami ako profesor Slavík, veľvyslanec Skřivan či pán Vrabec,“ prezrádza Žantovský krycie mená exprezidentovýcm mileniek.

Vacláv Havel, prezident, bývalý, smrť, foto

SITA

1. a 2. mimomanželstský vzťah

Po premiére Žobráckej opery v roku 1975 sa zblížil s Janou Tumovou, ktorá bola cez deň predavačkou, večer šatniarkou v pražskej Redute a cez víkend amatérskou herečkou. Olga aférku zrejme tolerovala. Havel ale v tej dobe udržoval vážnejší vášnivý vzťah i s Annou Kohotovou.

3. mimomanželský vzťah

Večer 28. mája 979 sa pred svojím zatknutím zblížil s manželkou pesničkára Jana Vodňanského (73) Jitkou, ktorá bola psychoterapeutkou. Keď sa po štyroch rokoch vrátil z väzenia, ponáhľal sa priamo k nej. Vodňanskú dokonca predstavil priateľom ako svoju druhú partnerku.

Manželská kríza

Keď bol Havel vo väzení, zblížila sa Olga s hercom Divadla Járy Cimrmana Janem Kašparem (†60). "Keď to povedala svojmu mužovi a prehlásila ich život ako sexuálnych partnerov za uzatvorený, napriek tomu nenavrhovala rozchod, Havel sa s tým nedokázal zžiť,“ píše sa v knihe. Havel jej vzťah, ktorý na jeho prianie ukončila, niesol vraj veľmi zle. Bol síce neverný, ale vraj aj poriadne žiarlivý.

Nemanželské dieťa

"V roku 1984 prišla Jitka do druhého stavu. Napísala Olge list, kde ju o situácii informovala, a vysvetlila ako veľmi jej muža miluje. Havel sa od Olgy vrátil s odkazom, že sa odmieta rozviesť, ale navrhuje súžitie v troch,“ prezradil Žantovský v knihe s tým, že Jitka sa nakoniec rozhodla pre potrat.

Zrušený film

Režisérka a herečka Jane Fondová (76) chcela v roku 1990 nakrútiť o Václavovi a Olge film. Havla to ale priviedlo do rozpakov, pretože ich súžitie nebolo tak idylické, ako sa zdalo. Z nápadu teda rýchlo nebolo nič.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy