Zatiahnuté
12°
Bratislava
Florián
4.5.2024
Rasistický a homofóbny Ku Klux Klan láka černochov, gayov i Židov
Zdielať na

Rasistický a homofóbny Ku Klux Klan láka černochov, gayov i Židov

Zdroj: Reprofoto Daily Mail

WASHINGTON / Známa pravicová rasistická a homofóbna skupina Ku Klux Klan zmenila taktiku. Do svojich radov láka homosexuálov, ktorých predtým nenávidela, černochov, ktorých v minulosti zabíjala, židov i hispáncov. To všetko pre silnejšiu Ameriku.

Ku Klux Klan, známy svojimi násilnými činmi, sa už nebráni Židom, hispáncom, černochom ani gayom. Vytvára novú organizáciu s názvom Rytieri z Rocky Mountains.

Každý člen bude musieť nosiť biele šaty, masku, typické kužeľovité klobúky a zúčastňovať sa na rituáloch. Okrem toho musí mať uchádzač minimálne osemnásť rokov a žiť na severozápade pacifického regiónu. 

John Abarr, ktorý novú organizáciu vedie, nábor vysvetľuje slovami: "Ku Klux Klan je pre silnú Ameriku. Biela nadradenosť symbolizovala starý Klan. Lenže my chceme nový Klan. Delenie podľa rás nedáva zmysel.".

sita

Ľudskoprávne organizácie novej identite Klanu neveria. "Vedia, že stratili na popularite, preto sa snažia vyzerať umiernene. Myslím si, že to je len fraška," hovorí Rachel Carroll-Rivas z Organizácie pre ľudské práva v Montane.

Niekoľko Američanov tmavej pleti už údajne prejavilo záujem o účasť v organizácii. Odporcovia však tvrdia, že nový Klan má len jediného člena, a tým je sám Abarr. "Ku Klux Klan neexistuje od roku 1944. Každý si však môže vytvoriť vlastný klan. Stačí mu len povedať, že ho vytvoril," myslí si Mark Pitcavage z Ligy proti hanobeniu. Presne toto podľa neho Abarr spravil.

K tomuto kroku sa Abarr uchýlil po stretnutí so zástupcom organizácie zameranej na práva "farebných" ľudí. So zmenami však nie sú stotožnené niektoré tradičné prvy organizácie.

sita

"Ten muž ide proti všetkému, čo Ku Klux Klan charakterizuje. Skrýva sa za Klan, aby podporil svoju politickú kariéru," myslí si jeden z členov organizácie. Abarr chce podľa mnohých len na seba upútať pozornosť. 

Republikán Abarr, ktorý sa označil za lídra starého Ku Klux Klanu, sa totiž v roku 2011 uchádzal o kreslo v snemovni. Okrem toho, že predstavoval odpor proti prezidentovi Barackovi Obamovi, chcel legalizovať marihuanu a bojoval za potraty i zachovanie bielej rasy. Republikáni ho však odsúdili ako rasistu. "V našej strane nie je miesto pre rasizmus," vyhlásil bývalý republikánsky kongresman Rich Hill. 

Rasizmus i antisemitizmus

Ku Klux Klan vznikol v roku 1865 v meste Pulaski v Tennessee. Založilo ho šesť veteránov z americkej občianskej vojny. V dvadsiatych rokoch minulého storočia mal asi štyri milióny členov a kontroloval všetky spolkové štáty v USA. 

sita

V šesťdesiatych rokoch v časoch Martina Luthera Kinga, Klan vraždil občianskoprávnych aktivistov. Bojoval najmä proti zrovnoprávneniu černochov.

Podľa čísiel zverejnených v roku 2012 má Ku Klux Klan päťtisíc až osemtisíc členov. Tí sa však združujú v menších klanoch, ktoré súperia o dedičstvo pôvodného klanu. 

Najčítanejšie správy