Skoro jasno
22°
Bratislava
Gertrúda
19.5.2024
Diplomatické faux pas. Pan Ki-mun si pomýlil Rakúsko s Austráliou
Zdielať na
Zahraničie

Diplomatické faux pas. Pan Ki-mun si pomýlil Rakúsko s Austráliou

Zdroj: SITA

VIEDEŇ / Generálnemu tajomníkovi Organizácie Spojených národov Pan Ki-munovi sa v pondelok počas návštevy Viedne podarilo spôsobiť menšie diplomatické faux pas. Pred začiatkom konferencie o vnútrozemských rozvojových krajinách si v prejave totiž hosťujúcu krajinu Rakúsko pomýlil s Austráliou.

Dôvodom je podobnosť názvov oboch štátov v angličtine (Rakúsko - Austria, Austrália - Australia). Pana na chybu upozornili až jeho poradcovia dvadsať minút po tom, ako nazval Rakúsko Austráliou.

Následne sa za svoje prerieknutie ospravedlnil a prítomným hosťom povedal, že si je vedomý toho, že "v Rakúsku nie sú žiadne klokany".

Tri dni rokovaní

Pan Kim-un prišiel na viedenskú pobočku organizácie, aby otvoril druhú medzinárodnú konferenciu o vnútrozemských rozvojových krajinách. 

Trojdňové podujatie je podľa rakúskych médií najväčšie svojho druhu, aké sa vo Viedni konalo za posledné desaťročie. Zíde sa na ňom približne tisíc účastníkov z viac ako deväťdesiatich krajín sveta.

Medzi pozvanými hosťami sú viacerí vysokí predstavitelia vrátane prezidentov Bolívie a Gruzínska ako aj vyše štyridsať ministrov. Výsledkom stretnutia, ktorému predsedá šéf rakúskej diplomacie Sebastian Kurz, by malo byť schválenie "viedenského akčného plánu" pre tridsaťdva vnútrozemských rozvojových krajín s desaťročnou platnosťou.

Zdielať na

Najčítanejšie správy