Oblačno
16°
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Na povstaleckom Donbase sa konajú voľby, Západ ich ignoruje
Zdielať na
Zahraničie

Na povstaleckom Donbase sa konajú voľby, Západ ich ignoruje

DONECK / Proruskí povstalci z východu Ukrajiny v nedeľu usporadúvajú voľby šéfov samozvaných ľudových republík a ich parlamentov. Kyjev a jeho západní spojenci toto hlasovanie, na rozdiel od Moskvy, odmietajú ako nezákonné. Právo voliť majú všetci obyvatelia povstaleckých zón starší ako šestnásť rokov.

Ukrajinský parlament zákonom z polovice septembra nariadil usporiadať začiatkom decembra na Donbase komunálne voľby, tie chcú ale povstalci odignorovať.

Podľa Kremľu majú voľby v separatistami obsadenej časti Doneckej a Luhanskej oblasti potvrdiť legitimitu povstaleckých správnych štruktúr a posilniť postavenie separatistov v akýchkoľvek ďalších rokovaniach s Kyjevom.

Voľby na Donbase sa konajú týždeň po parlamentných voľbách na Ukrajine, v ktorých vyhrali proeurópsky orientované strany. Samozvané ľudové republiky toto hlasovanie bojkotovali.

sita

Nedeľňajšie hlasovanie bude pravdepodobne chaotické, keďže na východe krajiny pokračujú prestrelky medzi povstalcami a armádou i spory medzi jednotlivými skupinami vzbúrencov. Okrem toho pre vojnu dochádza k masívnym presunom obyvateľstva.

sita

Slovensko hovorí "nie"

Ani Slovenská republika neuznáva voľby na povstalcami ovládanom východe Ukrajine. "Vzhľadom na to, že Slovenská republika neuznáva samostatnosť samozvaných republík na východe Ukrajiny, nepovažujeme vyhlasovanie separátnych volieb na východe Ukrajiny za legitímne," potvrdil šéf tlačového odboru ministerstva zahraničných vecí Peter Susko.

Zdielať na

Súvisiace články

Najčítanejšie správy