Polojasno
16°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Šéf Applu Cook: Som gay a som na to hrdý
Zdielať na

Šéf Applu Cook: Som gay a som na to hrdý

BRATISLAVA / Odhaliť verejne svoju odlišnú sexuálnu orientáciu nie je ľahké. Mnohí gejovia na pracoviskách si radšej vymýšľajú historky, tvária sa že nepočujú urážlivé vtipy. Jednoducho, nemajú odvahu priznať sa, že sú homosexuáli. Možno im dodá odvahu vyhlásenie riaditeľa jednej z najbohatších firiem sveta - Tima Cooka.

Prišlo to znenazdajky, ako blesk z jasného neba. Hlavný šéf najväčšej spoločnosti na svete oznámil, že je gay.

Tim Cook z Apple povedal hrdo, že je homosexuál, bez obáva a strachu sa podelil o to, kým je. Táto správa zarezonovala na celom svete. Každý by sa mal predsa cítiť pohodlne so svojou sexuálnou orientáciou.

Keď sa niekto prizná verejne k sexuálnej orientácii, nazýva sa to coming out. Tento krok rešpektovaného biznismena potešil mnohých aj u nás.

"Je to skvelá správa pre gayov a lesby," tvrdí Braňo Ondrášik, manažér, vysokoškolský pedagóg a gay. Braňo pracuje tiež v nadnárodnej počítačovej firme a sám sa pre takýto krok pred časom odhodlal. "Padol mi kameň zo srdca," priznáva. Pozrite si reportáž:

Priznanie k inej ako heterosexuálnej orientácii nebýva vždy ľahké, napríklad i v práci. Šéfka poradne pre sexuálne menšiny tento krok Tima Cooka víta. "Diskriminácia na pracovisku je jedným z najčastejších problémov, ktorým ľudia čelia. Je tam veľký strach, takéto niečo urobiť," potvrdzuje Romana Schlesinger z poradne pre gayov a lesby.

Najčítanejšie správy