Oblačno
24°
Bratislava
Lea
29.4.2024
Predstavitelia znepriatelených armád tajne rokovali
Zdielať na

Predstavitelia znepriatelených armád tajne rokovali

Zdroj: SITA

SOUL / Vysokí vojenskí predstavitelia zo Severnej a Južnej Kórey sa v stredu zišli v pohraničnej obci Pchanmundžom, aby rokovali o tom, ako zmierniť nepriateľstvo medzi oboma krajinami. Podnetom ku schôdzi boli dva incidenty so streľbou, ktoré sa odohrali minulý týždeň, informovala agentúra AP s odvolaním sa na juhokórejské médiá.

V piatok medzi oboma Kórejami prepukla prestrelka potom, čo juhokórejskí aktivisti vypustili do KĽDR ďalšiu várku teplovzdušných balónov s propagandistickými letákmi.

Námorný incident

Minulý týždeň došlo aj k námornému incidentu, kedy si plavidlá oboch kórejských štátov vymenili varovné výstrely v oblasti spornej námornej hranice.

Ani jeden z incidentov si podľa dostupných informácií nevyžiadal zranených či obete. Boli pripomienkou neutíchajúceho napätia na rozdelenom Kórejskom polostrove.

Ministerstvo správu nepotvrdilo

Stretnutie generálov Severnej a Južnej Kórey predstavuje prvé vojenské rozhovory od začiatku roku 2011. O stretnutí informovala juhokórejská tlačová agentúra Jonhap s odvolaním sa na neupresnené vládne a stranické zdroje.

Juhokórejské ministerstvo obrany uviedlo, že túto správu nemôže potvrdiť. Podľa informácií agentúry Jonhap KĽDR požiadala Soul, aby o schôdze neinformoval.

Správy o stretnutí generálov v opustenej pohraničnej dedine Panmundžom potvrdilo juhokórejské ministerstvo obrany, podľa ktorého takýto krok navrhol znepriatelený Sever.

Zákaz propagandy

Rezortný hovorca Kim Min-sok na tlačovej konferencii prenášanej televíziou informoval, že zástupcovia Pchjongjangu zopakovali požiadavku, aby Soul zakázal aktivistom zhadzovať propagandistických letákov ako aj zverejňovať v médiách články namierené proti severokórejskému režimu.

Druhá strana odpovedala, že vzhľadom na liberálno-demokratické zriadenie to nie je možné. Delegácie sa nedohodli ani v otázke spornej námornej hranice, ktorú v 50. rokoch 20. storočia jednostranne vytýčili sily pod velením USA. Termín ďalšieho stretnutia podľa Kima zatiaľ nestanovili.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy