Skoro jasno
Bratislava
Jarmila
28.4.2024
Poľsko izoluje pacienta pre príznaky eboly, hoci v Afrike nebol
Zdielať na
Zahraničie

Poľsko izoluje pacienta pre príznaky eboly, hoci v Afrike nebol

VARŠAVA / Poľsko hlási prvý prípad možnej nákazy ebolou. Pacient, ktorý je od pondelka v izolácii v nemocnici v Lodži, však v Afrike, ktorá je ohniskom nákazy, nebol. Nedávno sa vrátil z Nemecka.

Tam bol v kontakte s obyvateľmi západnej Afriky. Lekári ale údajne nepredpokladajú, že by bol muž skutočne nakazený ebolou.

Poľské zdravotnícke úrady považujú nakazenie ebolou v Nemecku za nepravdepodobné, pretože Berlín doposiaľ neinformoval o žiadnej zaznamenanej nákaze na svojom území. Nemecko však lieči trojicu nakazených z Afriky.

Výsledky krvných testov, ktoré v Lodži pacientovi spravili v pondelok, by mali byť známe v utorok.

Ebola v Česku

Aj v Česku straší ebola. Pacient, ktorého vo štvrtok hospitalizovali v pražskej nemocnici, však ebolu nemá. Pozrite si reportáž:

Prvá obeť v Nemecku

V saskom Lipsku zomrel v noci z pondelka na utorok pacient s ebolou, ktorý sa tam liečil od minulého týždňa. S odvolaním na hovorcu kliniky to uviedla agentúra DPA.

Šeťdesiatpäťročného zamestnanca Organizácie spojených národov pôvodom zo Sudánu previezli z Libérie do Nemecka špeciálnym lietadlom vo štvrtok. Po prílete lekári označili jeho stav za "veľmi kritický, aj keď stabilný."

Muž bol už tretím pacientom so zákernou chorobou, ktorého nemecké úrady nechali priviesť do krajiny. Prvý nakazený, senegalský pracovník Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO), o ktorého sa starali v Hamburgu, sa po piatich týždňoch vyliečil.

Ugandský lekár, ktorý pracoval pre taliansku humanitárnu organizáciu s chorobou ďalej bojuje na klinike vo Frankfurte nad Mohanom.

Zdielať na

Súvisiace články

Najčítanejšie správy