Zatiahnuté
21°
Bratislava
Žigmund
2.5.2024
Tiumf Babiša v komunálnych voľbách je mnohým tŕňom v oku
Zdielať na
Zahraničie

Tiumf Babiša v komunálnych voľbách je mnohým tŕňom v oku

Zdroj: SITA

PRAHA / Tohtoročné komunálne voľby v Českej republike boli úspechom pre súčasnú vládnu koalíciu sociálnych demokratov, ľudovcov a najmä pre hnutie ANO vicepremiéra Andreja Babiša.

Rekordný počet hlasov odovzdali voliči nezávislým kandidátom a hnutiam, ktorí celkovo obsadili vyše 41 400 kresiel v miestnych zastupiteľstvách. Hnutie ANO získalo väčšinu v siedmich krajských mestách - v Českých Budějoviciach, Ústí nad Labem, Pardubiciach, Brne, Olomouci, Ostrave i Prahe.

Ľudovci z KDÚ-ČSL obhajovali 3900 mandátov a získali ešte o stovku viac. ČSSD obhájila 3800 kresiel, asi o 860 však prišla. Pravicová ODS zaznamenala výrazný neúspech a v niektorých mestách ledva prekročila päťpercentnú hranicu. ODS získala 2350 komunálnych poslancov, čo je o polovicu menej, než mala predtým.

Miliardárske hnutie

Úspech hnutia ANO zahraničné médiá označili za triumf miliardára Andreja Babiša. Agentúry toto zoskupenie charakterizujú ako protestné alebo miliardárske. Pochybnosti však vyvolávajú správy o údajnom obchodovaní s hlasmi.

Babišovo hnutie dobylo doterajšiu baštu konzervatívcov, ako Praha. Rakúske médiá sa bližšie pozreli na pravicovú TOP 09 bývalého ministra zahraničných vecí Karla Schwarzenberga, ktorá si údajne robila nádeje na víťazstvo v hlavnom meste. Strana utrpela ťažkú porážku aj v ďalších veľkých mestách a v niektorých prípadoch sa bála, či sa vôbec do zastupiteľstiev dostane.

Schwarzenberg označil hnutie ANO za stranu vodcovského typu, Babiš to však odmietol.

Zdielať na

Súvisiace články

Najčítanejšie správy