Jasno
19°
Bratislava
Jarmila
28.4.2024
Babiš medzi svetovými miliardármi. Je vplyvnejší ako Murdoch
Zdielať na

Babiš medzi svetovými miliardármi. Je vplyvnejší ako Murdoch

Zdroj: isifa/Lidové noviny/

BRATISLAVA / Existuje množstvo rebríčkov, ktoré zoraďujú svetových miliardárov podľa ich politickej moci. Obyčajne je základným parametrom ich imanie, máloktorý však posudzuje ich politický vplyv v jednotlivých krajinách i na svete. Analytik vplyvného think-tanku Brookings Institution Darrell West určil poradie najväčších svetových miliardárov na základe celkovej politickej moci.

Z analýzy Brookings Institution boli vylúčení králi, kráľovné, diktátori či autoritatívne hlavy štátov, keďže je ťažké určiť ich bohatstvo. Rovnako boli vynechané aj rodiny vládnych predstaviteľov, ktoré získali rozsiahle bohatstvo.

Meranie nie je možné ani v určitých oblastiach sveta. Predpokladá sa však, že vodcovia niektorých štátov disponujú miliardovým majetkom.

1. Bill a Melinda Gates (USA)

Rodina Billa Gatesa má obrovský celosvetový vplyv vďaka nadácii, ktorá má majetok v hodnote 40 miliárd dolárov. Nadácia si stanovila cieľ zlikvidovať detskú mozgovú obrnu do roku 2018. Vyčlenených je na to 1,8 miliardy dolárov.

SITA

2. George Soros (USA)

Vplyv tohto maďarsko-amerického obchodného magnáta, investora a filantropa vyplýva najmä z jeho práce v oblasti podpory demokratizácie, ľudských práv a občianskej spoločnosti. Soros sa napríklad pričinil o pokojný prechod Maďarska z komunizmu do kapitalizmu. Má pod palcom jednu z najväčších vysokoškolských nadácií v Európe. 

SITA

3. Jack Ma (Čína)

Majetok nadobudol vďaka internetovému obchodu Alibaba. V oblasti charity disponuje majetkom v hodnote troch miliárd dolárov a sústreďuje sa na ochranu životného prostredia. Situácia v tejto oblasti je podľa neho alarmujúca, preto sa rozhodol konať. Stal sa prvým čínskym podnikateľom, ktorý sa objavil na titulnej stránke prestížneho magazínu Forbes.

SITA

4. Petro Porošenko (Ukrajina)

Volajú ho aj Čokoládový kráľ, keďže je majiteľom jednej z najväčších sietí čokoládovní na svete. Tento úspešný biznismen a manažér je už niekoľko mesiacov prezidentom Ukrajiny, ktorá sa zmieta vo vojne. Pôsobil ako minister zahraničných vecí a šéf ukrajinskej národnej banky.

Okrem čokoládovní sa jeho meno spájalo s množstvom spoločností, televíziou Piaty Kanál či magazínom Korespondent.

SITA

5. Andrej Babiš (Česko)

Slovenský podnikateľ, avšak s českým občianstvom, Andrej Babiš, rozhodne nepatrí ani do stovky najbohatších ľudí na svete. Patrí ale medzi tých miliardárov, ktorí najviac zasahujú do politiky.

Je druhým najbohatším českým občanom a ministrom financií. Je majiteľom agrochemického holdingu Agrofert a jeho majetok podľa Forbes v roku 2013 predstavoval 2 miliardy dolárov, vďaka čomu sa stal 736. najbohatším človekom na svete.

Kúpil najvplyvnejšie denníky Mladá Fronta Dnes a Lidové noviny.

SITA

6. Carlos Slim Helu (Mexiko)

Mexický telekomunikačný magnát je šéfom firmy Américan Móvil i telekomunikačnú spoločnosť Telmex, ktorá kontroluje 80 percent územia Mexika.

Vlastní aj sieť obchodov Sanborns. Má podiel aj v New York Times.

Magazín Forbes ho štyrikrát označil za najbohatšieho muža na svete.

SITA

7. Rupert Murdoch (USA)

Označujú ho za najvplyvnejšieho magnáta v zábavnom priemysle spojených štátov. Murdoch je na čele spoločnosti Twenty - First Century Fox. Je majiteľom mnohých médií v Austrálii, Veľkej Británii i Spojených štátoch.

isifa

8. Bidzina "Boris" Ivanišvili (Gruzínsko)

Podnikateľ, filantrop a politik - v súčasnosti už aj premiér Gruzínska. Ivanišvili je najbohatším Gruzíncom a svoj majetok investoval napríklad umenia či vzdelania. Zaplatil rekonštrukciu divadiel v krajine a financoval hercov, učiteľov či profesorov. 

Je šéfom mimovládnej organizácie, ktorá sa sústreďuje na posilnenie občianskej spoločnosti. Jeho majetok dosahuje asi tretinu HDP Gruzínska.

SITA

9. Aliko Dangote (Nigéria)

Nigérijský miliardár zarobil obrovské peniaze vďaka cementu a produkcii potravín. Má blízko k bývalému nigérijskému prezidentovi Olusegunovi Obasanjovi. Vďaka prezidentovmu zákazu dovozu cementu, ryže a cukru sa z Dangotovej spoločnosti stal prakticky monopol.

Je na čele vlastnej nadácie, ktorá sa zacieľuje na odstránenie mozgovej obrny, podporu mladých, žien a zníženie chudoby.

SITA

10. Princ Al Waleed Bin Talal (Saudská Arábia)

Je saudský obchodný magnát, investor a filantrop, člen saudskej kráľovskej rodiny. Udržiava blízke vzťahy s obchodnými a politickými lídrami a má veľký vplyv nielen na Blízkom východe, ale po celom svete.

Počas globálnej finančnej krízy bol kľúčovým hráčom, keďže investoval nemalé finančné prostriedky do Citibank a pomohol jej stabilizovať financie.

ISIFA

Najčítanejšie správy