Oblačno
21°
Bratislava
Svetozár
16.5.2024
Ebola straší Španielsko, chcú zabiť nevinného psa
Zdielať na

Ebola straší Španielsko, chcú zabiť nevinného psa

BRATISLAVA / Odborníci tvrdili, že sa to nemôže stať. Ale Ebola prenikla aj do Európy. Španielsko nedokázalo udržať vírus v izolácii, tak ako to sľúbilo pred transportom chorého misionára. V španielskej nemocnici momentálne leží zdravotná sestra, ktorá sa o neho starala, vo vedľajšej izbe čaká v karanténe jej manžel a vedľa ďalší dvaja ľudia. V krajine vládne panika a jej prvou obeťou bude zrejme pes.

"Moje meno je Javier, som manžel Teresy Romero. Som v nemocnici a apelujem na spoločnosť, aby mi pomohla zachrániť môjho psa Excalibra. Chcú ho bezdôvodne zabiť," tvrdí manžel nakazenej sestry.

Vo vedľajšej izbe bojuje o život jeho manželka a krajina, ktorá ju nedokázala ochrániť pred nákazou, chce teraz preventívne utratiť ich milovaného psa.

Odborník: šírenie paniky

Španielski odborníci tvrdia, že ak sa pes nakazil smrtiacim vírusom, môže ho svojimi slinami a výlučkami nekontrolovateľne šíriť ďalej.

Podľa slovenského odborníka je to iba ďalšie šírenie paniky. Táto štúdia bola robená priamo v centrách nákazy, kde sa psy živili zvratkami a mŕtvolami nakazených ľudí. "Nebol nikdy zdokumentovaný prípad, kedy by pes zdrojom infekcie človeka," tvrdí virológ Virologického ústavu SAV Boris Klempa.

Rozhodnutie súdu spustilo masívnu kampaň za záchranu života psa. Do elektronickej petície sa zapojilo už viac ako 200 tisíc ľudí a na sociálnych sieťach mu vyjadrujú podporu zvieratá z celého sveta.

Svet hľadá riešenia

Odborný svet zatiaľ hľadá nové riešenia. Experti navrhujú zníženie počtu letov zo Západnej Afriky do Európy a ďalší predstavili nový superdezinfekčný prístroj, ktorý dokáže vyčistiť izbu jediným bliknutím.

Podľa odborníka to však šírenie nákazy nezastaví. "Základný boj proti epidémii eboly sú izolačné a karanténne opatrenia," dodáva virológ.

"Ako prvé sa musíme postarať o chorú ženu. Ako druhé musíme sledovať ľudí, s ktorými prišla do kontaktu. A našou treťou úlohou je zistiť, prečo vlastne došlo k nákaze," uviedol na brífingu španielsky premiér Mariano Rajoy.

Hrozí mutácia

Súčasná epidémia je najväčšou epidémiou Eboly v dejinách a ak sa bude vírusu dariť tak ako doteraz, experti sa obávajú mutácie. Vírus by sa mohol časom prispôsobiť telu človeka a bude hľadať cesty, ako sa môže šíriť efektívnejšie.

"Príznaky ochorenia sú miernejšie. Človek, ktorý je menej chorý má väčšiu pravdepodobnosť, že bude v kontakte s viacerými ľuďmi. takýto vírus by mohol mať určitú výhodu," dodáva virológ. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy