Zatiahnuté
21°
Bratislava
Galina
3.5.2024
Kanada schválila nálety na Islamský štát v Iraku
Zdielať na

Kanada schválila nálety na Islamský štát v Iraku

Zdroj: SITA

OTTAWA / Kanadský parlament schválil zapojenie krajiny do leteckých úderov proti Islamskému štátu v Iraku. Útoky na pozície tohto radikálneho hnutia v Sýrii kanadské letectvo podnikať nebude, Ottawa chce podľa BBC najskôr súhlas režimu v Damasku.

Konzervatívny premiér Stephen Harper už minulý týždeň požiadal poslancov o súhlas pripojiť sa k náletom, na ktorých sa spolu s USA podieľa tiež Británia, Francúzsko, Austrália, Dánsko, Holandsko a Belgicko.

Keďže Harperovi konzervatívci majú v parlamente väčšinu, bol výsledok dopredu jasný. Pre hlasovalo 157, proti 134 prítomných poslancov. Podľa nedávneho prieskumu, ktorý cituje agentúra AFP, kanadskú účasť v operácii podporuje 64 percent obyvateľov krajiny.

Kanada ako cieľ

"Ak by sme nechali túto teroristickú organizáciu bez povšimnutia, tak by rýchlo silnela. Radikáli z ISIS už dali na vedomie svoje regionálne a medzinárodné teroristické zámery, v ktorých označili Kanadu za možný cieľ," povedal Harper.

Parlament schválil misiu na šesť mesiacov, pričom výslovne vylúčil vyslanie pozemných bojových jednotiek. Súčasťou kanadského kontingentu bude šesť stíhačiek CF-18, tankovacie lietadlo CC-150 Polaris a dve priekumné lietadlá CP-140 Aurora. Do operáce sa zapojí okolo 600 vojakov, z ktorých 320 je obsluha stíhačiek a 280 vojakov tvorí podporu ostatných lietadiel.

Dve základne

Zatiaľ nie je jasné, kde budú kanadské sily rozmiestnené. Premiérov hovorca Jason MacDonald povedal, že žiadne rozhodnutie v tejto veci ešte nepadlo, ale že vojenskí plánovači sú už kvôli tomu v oblasti.

Podľa portálu thestar.com je možné, že Kanaďania budú operovať z dvoch základní, z ktorých jedna by mohla byť v Kuvajte. Práve o možnosti využívať kuvajtské vojenské zariadenia Ottawa pred niekoľkými mesiacmi vyjednávala.

Tisíce bojovníkov

Organizácia Islamský štát tento rok vyhlásila na severe Iraku a Sýrie chalífát. Od začiatku roku prišlo v Iraku o život cez 9 300 civilistov a zranených bolo viac ako 17 000 osôb, pritom polovica z nich od leta, kedy Islamský štát začal obsadzovať iracký sever. Podľa odhadu americkej tajnej služby má hnutie k dispozícii okolo 31 000 bojovníkov.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy