Zatiahnuté
Bratislava
Jela
19.4.2024
Klaus: Západ o Rusku neuveriteľne klame
Zdielať na

Klaus: Západ o Rusku neuveriteľne klame

LONDÝN / Bývalý český prezident Václav Klaus v rozhovore pre britský týždenník The Spectator vyhlásil, že Západ o Rusku klame. Priznal, že nesúhlasí s momentálnym nepriateľstvom západných krajín voči Rusku a skritizoval Európsku úniu.

Niektorí politici podľa Klausa prenášajú svoju nenávisť voči niekdajšiemu komunistickému režimu na Rusko. "Strávil som väčšinu života v komunistickom Československu za sovietskej nadvlády. Rozlišujem však medzi Sovietskym zväzom a Ruskom. Tí, ktorí nevedia pochopiť rozdiel, sa jednoducho nepozerajú otvorenými očami," vyhlásil Klaus. 

"Svojim americkým a britským priateľom vždy hovorím, že aj keď je politický systém v Rusku iný, ako v našich krajinách a aj keď by sme v takomto systéme žiť nechceli, porovnávať súčasné Rusko s Leonidom Brežnevom je hlúpe. Propaganda USA a EÚ proti Rusku je skutočne smiešna a ja s ňou nesúhlasím," zdôraznil Klaus v rozhovore pre britský The Spectator.

Euroskeptik Klaus

Klaus si rovnako myslí, že Európsku úniu sa nedá reformovať a že je nutné ju nahradiť nejakou organizáciou európskych štátov, ktorá by bola len združením voľného trhu a nesnažila sa o politickú integráciu.

V tejto súvislosti spomenul svoju skúsenosť z nežnej revolúcie z roku 1989. "Keď sme začali meniť moju krajinu, zámerne sme nepoužívali pojem "reforma", používali sme slovo "transformácia", pretože sme chceli systémovú zmenu. Podobnú systémovú zmenu dnes potrebuje Európa," tvrdí Klaus.

Česi nechcú sankcie

Pred pár dňami sa k otázke Ruska, a najmä postoju Západu k tejto krajine, vyjadril aj Klausov krajan a súčasný prezident Česka - Miloš Zeman. Ten vyzval na zrušenie protiruských sankcií. " Sankcie ľubovoľného typu sú prekážkou dialógu civilizácii," povedal prezident na konferencii, ktorú usporiadal ruský oligarcha Vladimir Jakunin. Ten sa mimochodom nachádza na sankčnom zozname Spojených štátov.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy