Zatiahnuté
16°
Bratislava
Júlia, Juliana
22.5.2024
Lietadlo malo problémy, pilotov niekto oslepil
Zdielať na

Lietadlo malo problémy, pilotov niekto oslepil

UŽHOROD / Pilotov ukrajinského lietadla, ktoré malo pristáť v Užhorode, niekto oslepil silným lúčom svetla. Intenzita žiarenia bola taká silná, že posádka nedokázala manuálne pristáť a preto museli prepnúť riadenie pristátia na autopilota. Ukrajinské úrady preverujú, či nešlo o prípravu na teroristický útok.

Ukrajinské lietadlo letelo z Kyjeva do Užhorodu. Tesne pred pristátím však nastali komplikácie. Pilotov oslepil veľmi silný lúč svetla, kvôli ktorému nedokázali pristáť.

"Pokiaľ išlo o koncentrovaný lúč typu laserového lúča, tak to je extrémne nebezpečné. V prípade, žeby zasiahol oboch pilotov, tak je to aj pre cestujúcich veľmi nebezpečná situácia," vysvetlil závažnosť situácie odborník na leteckú dopravu Peter Švec.

Pristávací manéver musela posádka dokončiť  pomocou autopilota.

"V určitej fáze to môže byť tak neskoro, že posádka nemusí mať čas reagovať. Hlavne pri silnom osvetlení," pokračoval Švec.

To, či išlo o teroristický útok stále vyšetruje bezpečnostná služba Ukrajiny. Tí sa však k incidentu vyjadrovať nechcú.

"Touto vecou sa už zaoberá špeciálna komisia, v ktorej kompetencii je priniesť záver o tom, či išlo o oslepenie laserom alebo iným svetlom," informoval riaditeľ medzinárodného letiska Užhorod.

Nebezpečná zábavka

Skúsený pilot však odmieta akýkoľvek súvis s útokom teroristov. Podľa kapitána civilného letectva išlo skôr o nerozvážny čin vandalov alebo mladých ľudí, ktorí sa týmto spôsobom zabávali.

"Neviem o tom, že by sa to stalo na Slovensku, ale viem o prípadoch v rámci EÚ, " povedal Švec.

Podľa ukrajinských pilotov vyžarovalo svetlo zo striech budov v okolí nákupného centra.

Podľa Ukrajincov to nie je žiadna nevinná zábavka, v ohrození boli desiatky cestujúcich ale aj ľudia, ktorí žijú v blízkosti letiska.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy