Oblačno
14°
Bratislava
Monika
7.5.2024
Američan plával do KĽDR, chcel sa stretnúť s Kim Čong-unom
Zdielať na

Američan plával do KĽDR, chcel sa stretnúť s Kim Čong-unom

SOUL / Juhokórejskí vojaci v utorok večer zadržali a zatkli Američana, ktorý sa snažil preplávať do KĽDR a tam sa stretnúť s komunistickým vodcom Kim Čong-unom.

Juhokórejskí námorníci objavili vyčerpaného muža vo veku dvadsať až tridsať rokov na brehu rieky Hangang. 

Odvážlivec neskôr úradom povedal, že sa chcel v KĽDR stretnúť s jej vodcom. Vojenské úrady muža momentálne vypočúvajú.

V minulosti sa už objavilo niekoľko prípadov, kedy sa Američania pokúšali dostať do totalitnej KĽDR z Číny. Pokus o nelegálny prechod hraníc z Južnej Kórey je však nezvyčajný.

Severná Kórea nedávno pustila na svoje územie novinárov CNN, pozrite si video:

Keďže sú obe krajiny na Kórejskom polostrove formálne vo vojnovom stave, ich hranica je jedna z najmilitarizovanejších na svete a jej nepovolené prekročenie môže viesť k pohraničným stretom.

Tento mesiac už juhokórejskí vojaci zadržali svojho krajana, ktorý sa snažil na loďke dostať cez riečnu hranicu na sever.

V septembri 2013 bol iný Juhokórejčan zastrelený juhokórejskými vojakmi strážiacimi územie, píše The Guardian

Ešte v roku 1996 sa Američan Evan Hunziker snažil nahý a evidentne pod vplyvom alkoholu, preplávať z Číny do KĽDR. Údajne sa stavil s kamarátom.

Iným prípadom je osud dvadsaťštyriročného Američana Matthewa Millera, ktorého v nedeľu severokórejský najvyšší súd poslal na šesť rokov do pracovného tábora.

SITA

Zatkli ho tento rok v apríli, keď údajne po prílete do KĽDR roztrhal svoje turistické vízum a požiadal o azyl. Miller je jedným z troch amerických občanov, ktorých Pchjongjang zadržiava.

Pozrite si video:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy