Polojasno
22°
Bratislava
Viktória
10.5.2024
Island zvýšil varovanie pred erupciou sopky na najvyšší stupeň
Zdielať na

Island zvýšil varovanie pred erupciou sopky na najvyšší stupeň

REYKJAVIK / Islandské úrady zvýšili varovanie pre letecké spoločnosti pred erupciou sopky Bárdarbunga z predposledného stupňa na najvyšší. Žiadny sopečný popol sa ale v ovzduší zatiaľ neobjavil. Uviedla to agentúra Reuters.

Správa pŕišla potom, čo islandský úrad civilnej ochrany vo štvrtok oznámil, že z nepokojnej islandskej sopky Bárdarbunga, u ktorej je týždeň zvýšená seizmická aktivita, už možno uniká láva.

Všetky letiská v tejto ostrovnej krajine podľa AFP naďalej fungujú, nad miestom erupcií je ale zhruba do výšky 5,5 kilometrov uzatvorený vzdušný priestor.

Letecká doprava

Vedci sa s ohľadom na nález rady rozsiahlych priehlbín na ľadovci pokrývajúcom vulkán domnievajú, že pod ľadom dochádza k erupciám, následkom čoho roztopilo odhadom 30 až 40 miliónov kubických metrov ľadu.

Aktivita sopiek na Islande je ostro sledovaná. Pri erupcii vulkánu Eyjafjallajökull v roku 2010 totiž sopečný prach narušil leteckú dopravu v Európe. Ak by sa tak stalo aj pri výbuchu Bárdarbungy, nie je zatiaľ možné predpovedať.

Výška a jemnosť

Podľa seizmológov to bude závisieť od toho, do akej výšky sa popolový mrak dostane a aká bude jemnosť prachu. Bárdarbunga s nadmorskou výškou 2009 metrov je druhým najvyšším vrcholom Islandu.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy