Polojasno
21°
Bratislava
Bernard
20.5.2024
Sopka Stromboli chrlí lávu, zobúdza sa aj Etna
Zdielať na

Sopka Stromboli chrlí lávu, zobúdza sa aj Etna

RÍM / Talianske úrady zakázali výpravy k sopke Stromboli kvôli láve, ktorá začala po štyroch rokoch chrliť lávu. Horúci prúd z novovytvoreného krátera znemožňuje cestu k vrcholu, ktorý sa dvíha od mora do takmer kilometrovej výšky. Podľa informácií sa zobudila aj sicílska Etna.

Na Stromboli, ktorá leží na ostrove s rovnakým menom patriacim Liparským ostrovom, sa vo výške 650 metrov otvoril nový kráter, z ktorého vyteká láva do mora.

Úrady síce z bezpečnostných dôvodov zakázali výpravy priamo na túto turisticky obľúbenú sopku, miestnym to ale príjmy z turizmu nijako neznížilo - skôr naopak.

Reprofoto/Google Maps

Mimo nebezpečenstva

Stovky turistov si kúpilo lístky na okružnú plavbu loďou medzi Ginostra a Stromboli. Počas nej je možné vo vzdialenosti niekoľkých sto metrov pozorovať horúce prúdy. Kvôli bezpečnosti sa lode nesmú priblížiť na menej než 300 metrov.

Obyvateľom podľa úradov žiadne nebezpečenstvo nehrozí. Prúdy lávy začínajú pomaly slabnúť.

Rušno na Sicílii

Stromboli je dlhodobo činnou sopkou a k poslednej erupcii došlo v roku 2010. Výraznejšiu hrozbu zaznamenal zosuv pôdy na konci roka 2002, ktorý vyvolal prívalovú vlnu. Kvôli nej museli evakuovať všetkých obyvateľov pobrežia.

K aktivite sa prihlásila aj niekoľkonásobne vyššia sicílska Etna. V sobotu vychrlila stĺpec popola.

5000 obetí

Pred pol rokom vybuchla Kelud na indonézskom ostrove Jáva. Explózia vystrelila popol do výšky 17 kilometrov a postihla územie vo vzdialenosti desať kilometrov od vulkánu.

Pozrite si priložené video:

Kelud naposledy vybuchla pred takmer 25 rokmi a dôsledkom bola smrť desiatok ľudí. Pred takmer storočím jej explózia zabila približne 5000 ľudí.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy