Skoro jasno
17°
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Ruský diplomat pripustil prítomnosť ruských vojakov na Ukrajine
Zdielať na

Ruský diplomat pripustil prítomnosť ruských vojakov na Ukrajine

NEW YORK / Ruský veľvyslanec OSN Vitalij Čurkin na štvrtom stretnutí Rady bezpečnosti OSN podľa agentúry AP pripustil, že na východe Ukrajiny sú ruskí bojovníci. Moskva ale ďalej popiera, že by išlo o vyslaných vojakov.

"Vo východných oblastiach Ukrajiny sú ruskí dobrovoľníci. To nikto nezakrýva," povedal podľa AP ruský diplomat na mimoriadnom zasadnutí RB k najnovšiemu vývojú krízy na Ukrajine. Mnoho západných predstaviteľov je ale presvedčených, že na Ukrajine už bojujú aj vládne ruské sily.

Americká veľvyslankyňa pri OSN Samantha Powerová obvinila Rusko, že ohladom Ukrajiny "manipulovala", a "otvorene klamala". Dodala, že USA budú spolupracovať s európskymi a ďalšími partnermi na "vystupňovaní dôsledkov pre Rusko".

Vojna proti vlastným

Čurkin kritiku odmietol a vyzval Washington, aby sa nemiešal do vnútorných záležitostí zvrchovaných štátov. Kyjev podľa neho vedie vojnu proti vlastným obyvateľom.

Rusko bolo na pôde RB OSN so svojím postojom podľa AP opäť osamotené. Patrí však k jej päť členov s právom veta, a tak sa rada ako na minulých viac než 20 stretnutiach k Ukrajine nebola schopná nijak rozhodnúť.

Čurkin v rozhovore s ITAR-TASS prehlásil, že RB OSN kvôli "deštruktívnym snahám niekoľkých svojich členov" nie je schopná sa zapojiť do riešenia ukrajinskej kríze.

Mierová cesta

"Návrh ruskej deklarácie o zastavení paľby bol zablokovaný z malicherných dôvodov," povedal Čurkin. Litovská delegácia k ruskému návrhu uviedla, že sa vôbec nevenoval rade kľúčových problémov.

"Medzinárodné spoločenstvo nemôže pripustiť, aby sa situácia ešte viac vyhrocovala," uviedol Pan Ki-mun v prehlásení. Vyzval tiež, aby rozhnevané strany pokračovali v stretnutiach, ktoré začali v utorok v Minsku, kde sa zišli ukrajinský prezident Petro Porošenko s Vladimirom Putinom. "Všetci musia prispieť k tomu, aby sa tento konflikt vyriešil mierovou cestou a aby územná celistvosť a suverenita Ukrajiny zostala zachovaná," dodal.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy