Jasno
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
Líder Pravého sektoru hrozí ozbrojeným pochodom na Kyjev
Zdielať na

Líder Pravého sektoru hrozí ozbrojeným pochodom na Kyjev

KYJEV / Ostrý konflikt prepukol medzi vedením ukrajinského ministra vnútra a veliteľom nacionalistického združenia Pravý sektor Dmitrij Jarošom. Jaroš obvinil ministra vnútra Arsena Avakova z "kontrarevolúcie" a pohrozil ozbrojeným pochodom na Kyjev. Avakov tvrdí, že Jaroš sa hrá na Robina Hooda a ženie svojich stúpencov do záhuby.

Napätie medzi ukrajinskými bezpečnostnými zložkami a Pravým sektorom, ktorého aktivisti zohrali značnú úlohu pri páde proruského prezidenta Viktora Janukovyča, trvá už niekoľko mesiacov.

Rozbuškou sa stala marcová smrť Jarošovho bojovného druha Alexandra Muzyčka, ktorý v ukrajinskom meste Rivne zahynul po zásahu policajnou strelou, Ukrajinský minister obrany skončil, Rusi zavraždili lídra Pravého sektoru.

Muzyčka stíhali pre vážne kriminálne činy. V susednom Rusku mal povesť brutálneho vraha.

Nič ich nezastaví

Po vypuknutí proruského povstania na východe Ukrajiny vyslal Jaroš do boja proti vzbúrencom svoje ozbrojené oddiely, ktoré len voľne podliehajú veleniu ukrajinskej armády.

Proruskí radikáli označujú oddielu Pravého sektoru za "nacistické hordy, ktoré sa nezastavia pred ničím".

Pre Moskvu je spojenectvo Pravého sektoru s ukrajinskou vládou dôkazom o krajne pravicovej orientácii kyjevských politikov.

ilustračná foto

SITA

A dosť!

Avakovovi ale podľa ukrajinských médií došla trpezlivosť. V sobotu obvinil Jaroša, že nahráva ruskej propagande a za cenu ľudských životov si buduje vlastnú povesť neohrozeného bojovníka.

"Už bolo dosť hry na Robina Hooda a zneužívania dôvery vlastencov, z ktorých sa stáva potrava pre delá," uviedol minister.

Bojové oddiely Pravého sektoru označil za nelegálne bandy, ktoré bojujú bez pravidiel a mimo zákon.

"Pre koho Jaroš pracuje?," uzatvára svoje vyhlásenie Avakov.

48 hodín

Vodca Pravého sektoru dal na vedomie, že zápas s ministerstvom vnútra nevzdá. Prezidentovi Petrovi Porošenkovi zaslal posolstvo, v ktorom ho vyzýva, aby na ministerstve zaviedol poriadok.

"Kým nebudú naše požiadavky splnené, do 48 hodín odvoláme naše jednotky z frontu a začneme pochod na Kyjev. Pochodové kolóny Pravého sektoru sa vydajú na cestu v plnej zbroji," napísal Jaroš. Avakova označil za vodcu "vnútornej kontrarevolúcie".

Podľa správ ukrajinských médií, tajná služba SBU v minulých rokoch vykonala niekoľko razií v kanceláriách Pravého sektoru a viaceré osoby zatkla.

V Lvove policajti zabavili automobil Pravého sektoru. Bol plne naložený granátmi, pištolami a útočnými puškami.

Zavraždili lídra Pravého sektoru, pozrite si video:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy