Zatiahnuté
Bratislava
Jela
19.4.2024
Ukrajina je stále pod paľbou, Rusi sa boja ekologickej katastrofy
Zdielať na

Ukrajina je stále pod paľbou, Rusi sa boja ekologickej katastrofy

KYJEV / Proruskí separatisti na východnej Ukrajine pokračovali aj v noci na pondelok v ostreľovaní pozícií ukrajinských vládnych jednotiek. Ostreľovalo sa aj z ruskej strany.

"Ukrajinskí vojaci straty nezaznamenali," uviedol armádny analytik Dmytro Tymčuk. Dodal však, že paľba z mínometov zasiahla aj sanitku, ktorá odvážala zranených.

Tento incident si pravdepodobne vyžiadal zatiaľ neupresnený počet obetí. Letisko v Luhansku údajne dvakrát čelilo ostreľovaniu z ruských raketometov Grad, ktoré poškodili techniku, ale mŕtvych zatiaľ nehlásia.

Podľa ukrajinskej armády raketomety strieľajúce z Ruska zničili obec Stepanivka v Doneckej oblasti. 

V meste Horlivka, o ktoré bojujú vládne jednotky a rebeli, zas v nedeľu zasiahol granát miestnu katedrálu a zranil šiestich ľudí, ktorí sa tam schovávali pred ostreľovaním.

Ruské média varujú, že každodenné armádne ostreľovanie miestnej chemičky by mohlo viesť ku katastrofálnemu úniku toxických látok, ktoré by mohli postihnúť ľudí v okruhu minimálne tristo kilometrov, to znamená v Rusku aj Bielorusku.

Ušli väzni

Delostrelecký granát v noci zasiahol aj väznicu v Donecku. Jeden väzeň zahynul, traja utrpeli zranenia a viac ako stovka utiekla. Časť z nich sa však vrátila naspäť. V meste streľba poškodila tri domy, sklad, sedem garáží a tri autá. Streľba údajne pokračovala aj v pondelok ráno. 

Podľa hovorcu ukrajinskej armády Andrija Lysenka sa armáda chystá na záverečnú fázu oslobodenia veľkomesta od separatistov, ktoré sa medzitým podarilo odrezať od ďalšej povstaleckej bašty, Luhanska. "Pracujeme na oslobodení oboch miest, ale lepšie je najskôr oslobodiť Doneck, ten je dôležitejší," dodal.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy