Polojasno
Bratislava
Marek
25.4.2024
OSN vyšetruje zostrelenie lietadla ako vojnový zločin
Zdielať na

OSN vyšetruje zostrelenie lietadla ako vojnový zločin

ŽENEVA / Zostrelenie malajzijského lietadla nad Ukrajinou by mohlo byť podľa vysokej komisárky OSN Navi Pillay vojnovým zločinom. Okrem toho upozornila, že na východe Ukrajiny ozbrojené skupiny útočia na verejné budovy, uhlové doly či železnice a že armáda aj separatisti používajú ťažké zbrane v obývaných oblastiach.

Podľa Navi Pillay obyvatelia východnej Ukrajiny žijú pod krutovládou ozbrojených skupín ozbrojených separatistov, ktorí si svoju moc upevňujú obzvlášť krutými spôsobmi - únosmi, väzením, mučením, dokonca aj popravami.

Komisárka pre ľudské práva ale ostro kritizovala aj ukrajinskú armádu, ktorá podľa nej rovnako ako separatisti používa ťažké zbrane v obývaných oblastiach. "Veľmi znepokojujúce sú aj správy o čím častejších bojoch v Luhanskej a Doneckej oblasti, kde obe strany používajú v zastavaných oblastiach ťažké zbrane, vrátane delostrelectva, tankov a rakiet," vyhlásila.

Ako ďalej komisárka uviedla, na Ukrajine zomiera stále viac civilistov a trpí aj civilná infraštruktúra. Boje preto musia čo najskôr skončiť.

Komplikovanú situáciu na Ukrajine neuniesla ani ukrajinská vláda:

812 únosov

Správu zostavili na základe informácií od tridsaťdeväťčlennej misie pozorovateľov a pokrýva obdobie od 8. júna 15. júla. hovorí sa v nej napríklad aj o 812 prípadoch únosov a tiež o tom, že niektorí z rukojemníkov boli popravení.

Pillay sa dotkla aj témy zostreleného boeingu. "Hrôzostrašné zostrelenie lietadla malajzijských aerolínií prišlo len dva dni po uzávierke tejto správy," informovala. "Toto porušenie medzinárodného práva by vzhľadom na oklnosti mohlo byť považované za vojnový zločin," dodala.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy