Jasno
20°
Bratislava
Lea
29.4.2024
Pri nehode metra zomrelo dvadsaťjeden ľudí
Zdielať na

Pri nehode metra zomrelo dvadsaťjeden ľudí

MOSKVA / Dvadsaťjeden mŕtvych si vyžiadala utorková nehoda v moskovskom metre, kde sa vykoľajilo niekoľko vagónov jednej zo súprav. Oznámili to miestne úrady. Zdravotníci nevylučuj, že počet ešte môže narásť. Medzi mŕtvymi je aj strojvodca súpravy. Moskovská radnica vyhlásila na stredu smútok v hlavnom meste.

"Zranených je 161 ľudí. Devätnásť ľudí zomrelo na mieste, dve osoby podľahli zraneniam v nemocnici," uviedol hovorca ministerstva zdravotníctva Oleg Salagaj. Dodal, že v nemocnici je 136 zranených, z toho štyridsaťdva je vo vážnom stave. Verziu teroristického útoku, o ktorej špekulujú niektoré médiá, ruské úrady vylučujú.

Podľa moskovskej radnice sú medzi mŕtvymi dvaja cudzinci. Číňan a obyvateľ Tadžikistanu. Prvá lekárska pomoc bola poskytnutá dvom cudzinkám, žene z Moldavska a Ukrajinke. O žiadnych iných cudzincoch ruské úrady neinformujú.

Najhlbšia stanica

Havária sa odohrala na modrej linke metra, medzi stanicami Park víťazstva a Slovanským bulvárom. Prvá menovaná stanica je v hĺbke osemdesiatštyri metrov pod zemou a zo všetkých staníc moskovského metra je najhlbšia. To podľa novinárov značne komplikuje záchranárske práce.

"Je to hrôza. Dole stále schádzajú s nosidlami. Vynášajú ranených. Niekto je v bezvedomí, iní stonajú od bolesti," citoval očitých svedkov server newsru.com.

"Niektorí zranení sú v šoku. Hovorili, že ich to hodilo cez celý vagón z jedného konca na druhý. Sami sa dostali von po koľajniciach," opísal svedok. "Súprava sa doslova roztrhla. Niektorí ľudia v ňom uviazli," hovoril ďalší svedok televízii LifeNews.



Moskovský starosta Sergej Sobjanin sľubil rodinám obetí milión rubľov (21 371 eur). Ďalšie dva milióny prisľúbilo moskovské metro. Odškodnenie majú dostať aj zranení.

K nehode došlo okolo pol desiatej moskovského času (7:30 SEČ). Podľa záchranárov zrejme v dôsledku prudkého poklesu napätia a následnej chybnej signalizácii. Tá spustila núdzové zastavenie súpravy, tri vagóny sa vykoľajili.

Chybná výhybka

Vyšetrovatelia však o tejto verzii pochybujú. V médiách sa objavili aj úvahy o chybnej výhybke. Pripomína sa aj kritika údajne havarijného stavu koľají medzi inkriminovanými stanicami, kde sa vraj vagóny doslova triasli. Vedenie metra však na sťažnosti odpovedalo, že je všetko v poriadku.

Radnica aj teraz všetkých uisťuje, že stav trate bol uspokojivý. Opozícia naopak začala kritizovať pomery aj v moskovskom metre. Starosta Sobjanin prisľúbil prísne potrestanie vinníkov.

Jedna z liniek metra musel byť dočasne uzavretá. Náhradnú dopravu zaisťujú takmer dve stovky autobusov. Vláda prisľúbil pomoc pri likvidácii následkov havárie. Experti odhadujú, že úplné obnovenie prevádzky na dotknutých miestach potrvá najmenej dvadsaťštyri hodín, môže však zabrať aj dva dni. Len rozobratie zničenej súpravy podľa odborníkov potrvá do rána.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy