Jasno
20°
Bratislava
Lea
29.4.2024
Rusko sa snaží o mier na Ukrajine, neúspešne
Zdielať na

Rusko sa snaží o mier na Ukrajine, neúspešne

Zdroj: ISIFA

NEW YORK / Rusko sa už tretíkrát po sebe pokúša v Bezpečnostnej rade Organizácie Spojených národov presadiť rezolúciu, ktorá by požadovala prímerie medzi vládnymi silami a separatistami na východe Ukrajiny.

Rusko ohlásilo iniciatívu v čase pokračujúcej ofenzívy Kyjeva, ktorá si v piatok podľa mala vyžiadať životy najmenej 23 príslušníkov armády. Ruský veľvyslanec pri OSN Vitalij Čurkin varoval, že ak medzinárodné spoločenstvo dopustí, aby sa situácia vymkla z rúk, bude to mať dramatické a tragické následky pre celú Ukrajinu.

Časti nového návrhu podľa vlastných slov nechal v piatok kolovať medzi členmi BR OSN a požiadal ich, aby sa k nim vyjadrili do pondelňajšieho rána. Výkonný orgán by mal v rezolúcii vyjadriť hlboké znepokojenie nad nárastom počtu civilných obetí, podporiť medzinárodné plány na urovnanie krízy, požadovať obojstranné zastavenie násilia a vyzvať na medzinárodné monitorovanie.

Odpor pre Krym

V Bezpečnostnej rade pretrvávajú hlboké rozpory medzi jednotlivými členmi. Mnohí Rusom nevedia odpustiť marcovú anexiu Krymu. Ukrajinská vláda so západnými spojencami obviňujú Moskvu z podporovania nepokojov na východe Ukrajiny, čo však Rusi popierajú.

Ukrajinci sa naopak sťažujú, že Rusi prímerie navrhnuté prezidentom Petrom Porošenkom odmietajú. Porošenko túto správu tlmočil aj americkému viceprezidentovi Joeovi Bidenovi počas štvrtkového telefonického rozhovoru. Rusko a proruskí separatisti podľa jeho slov odmietajú komunikovať o zastavení paľby, či už na Ukrajine, v Rusku alebo inej krajine.

Biden údajne Porošenkovi sľúbil, že sa USA v medzinárodnom spoločenstve zasadia za to, aby Rusko niesli následky pre pokračujúcu podporu separatistov.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy