Oblačno
15°
Bratislava
Florián
4.5.2024
Záchranári vytiahli muža po dvanástich dňoch z jaskyne
Zdielať na

Záchranári vytiahli muža po dvanástich dňoch z jaskyne

MNÍCHOV / Ťažká životná skúška nemeckého speleológa je takmer na konci. Johann Westhauser bol po dvanástich dňoch vyprostený z bavorskej jaskyne Riesending-Schachthöhle. Záchranári ho transportovali do nemocnice, píše britská BBC.

Zranený muž bol vytiahnutý na povrch. Je v rukách lekárov, uviedla horská služba. Westhauser bol podľa informácií nemeckého serveru spiegel.de zachránený predpoludním. Podľa pôvodných plánov sa tak malo stať už v noci.

Podľa britskej BBC bol Westhauser po základnej lekárskej prehliadke letecky transportovaný do nemocnice.

Najdlhšia akcia v dejinách

Záchranná akcia trvala šesť dní. Úraz sa stal 8. júna, odvtedy uplynulo 274 hodín. Priamo v jaskyni sa na akcii zúčastňovali približne 70 ľudí, ktorí museli vybudovať niekoľko táborov.

"Moji chlapi nie sú žiadne padavky, ale tentokrát plakali, keď sa to skončilo," vysvetľoval šéf rakúskych horských záchranárov Markus Schafheutle.

Na záchrane spolupracovali Nemci, Rakúšania, Švajčiari, Taliani i Chorváti. Všetci sa zhodli, že keby si nepomohli, zranený jaskyniar by neprežil. O to cennejšie je víťazstvo, ktoré spoločne dosiahli.

Pozrite sa na záchrannú akciu v priloženom videu:

Podľa šéfa bavorských horských záchranárov Norberta Heilanda nebolo v prvých dňoch jasné, či je záchrana v takých podmienkach možná.

"Bola to nepochybne najdlhšia a najťažšia záchranná akcia v dejinách bavorskej horskej služby," uviedol na štvrtkovej konferencii zemský minister vnútra Joachim Hermann, ktorý poďakoval nemeckým aj zahraničným záchranárom.

Padajúce kamene

Skúsený speleológ sa vydal do najhlbšieho a najdlhšieho jaskynného systému v Nemecku s dvoma ďalšími spoločníkmi. V hĺbke okolo 950 metrov výpravu zaskočilo uvoľnené padajúce kamenie, ktoré postihnutému spôsobilo vážne zranenia. Jeho stav bol síce stabilizovaný, ale nemohol sa sám pohybovať.

Systém Riesending-Schachthöhle má dĺžku 19,2 kilometra a dosahuje hĺbku 1 148 metrov. Bol objavený v roku 1995 a medzi prvých bádateľov patrí aj zranený Westhauser.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy