Jasno
19°
Bratislava
Jarmila
28.4.2024
Ničivé tornádo zrovnalo oblasť so zemou, pozrite si autentické zábery
Zdielať na

Ničivé tornádo zrovnalo oblasť so zemou, pozrite si autentické zábery

WATFORD CITY / Dvaja dobrodruhovia z americkej Severnej Dakoty natočili video, ktoré ich takmer stálo život. Niekoľko metrov ich delilo od ničivého tornáda. Zdemolovalo obydlia robotníkov pracujúcich na ropnej plošine a zranilo deviatich ľudí. Mužom sa prírodný živel nečakane vyhol. Správu priniesol server wzzm13.com.

Nikto neprišiel o život

V Severnej Dakote sú tornáda zriedkavé. Aj napriek tomu zasiahol v noci na pondelok obytné domy robotníkov, ktorí v oblasti žijú a ťažia ropu. Ničivý živel zranil deviatich ľudí, z toho jedno pätnásťročné dievča. Bola na návšteve u strýka a tety. Záchranári ju previezli do nemocnice s ťažkými poraneniami hlavy. Leží na jednotke intenzívnej starostlivosti. Je mimo ohrozenia života.

Živel okrem iného zničil aj osem robotníckych obytných prívesov. Riaditeľ záchrannej služby Jerry Samuelson potvrdil, že tornádo si nevyžiadalo žiadne obete. "Máme veľké šťastie, že nikto neprišiel o život," potvrdil.

Minútu na zemi

Červený kríž uviedol, že v mestečku, ktorým sa tornádo prehnalo, zriadil núdzové ubytovanie so štyridsiatimi posteľami. Jeden zo svedkov povedal, videl tornádo, ako sa vytvorilo na oblohe. Zasiahlo zem a potom znova zmizlo v oblakoch. Podľa jeho výpovede zostalo na zemi necelú minútu.

"Boli sme dosť ďaleko. Videli sme oblaky a následnú rotáciu," povedal. "Nemali sme sa kde schovať. Bolo to šialené, opísal ďalší svedok," ktorý sa ocitol v blízkosti tornáda.

Bez strachu

Ľudia sa dali na útek. To ale neplatilo pre dvoch mužov, ktorí sa rozhodli zostať na mieste a natočiť tornádo z nebezpečnej blízkosti. Dá sa hovoriť o veľkom risku, pretože živel mení svoj smer nečakane.

Kamera im bežala takmer tri minúty a v tesnej blízkosti zachytili, ako tornádo udrelo na pracovný tábor. Ničilo všetko, čo mu stálo v ceste. Zábery ukazujú, že muži nie sú zo živlu vôbec vystrašení. Naopak sa smejú a pohodlne sedia vo svojom aute.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy