Jasno
17°
Bratislava
Žigmund
2.5.2024
Farage odmietol spojenectvo s Le Penovou
Zdielať na

Farage odmietol spojenectvo s Le Penovou

BRUSEL / Predseda Strany nezávislosti Spojeného kráľovstva Nigel Farage potvrdil, že v rámci Európskeho parlamentu nechce mať nič spoločné s Národným frontom Mariny Le Penovej. Radšej uprednostní spojenectvo s talianskym Hnutím piatich hviezd.

Nová euroskeptická sila

Vodca britských euroskeptikov sa zároveň teší, že v europarlamente bude zábava. "Ak dokážeme dospieť k dohode, mohli by sme si v Bruseli užiť veľa zábavy," povedal Farage. Stačí, ak sa k jeho euroskeptickej frakcii pripojí Hnutie piatich hviezd talianskeho komika Beppeho Grilla. Podľa jeho slov môže vzniknúť štvrté najsilnejšie zoskupenie v snemovni, píše The Daily Telegraph.

Farage dodal, že aj keď Grillovo hnutie pochádza skôr zo stredoľavého spektra politiky, dúfa, že sa dohodnú na spoločnom presadzovaní silného euroskeptického programu. Hnutie piatich hviezd je jednou z nových euroskeptických síl v Európe. V Taliansku dostalo 21 percent hlasov voličov a v europarlamente bude mať 17 poslancov.

Najsilnejší ľudovci

Farage a ďalšie národné strany majú pár týždňov na to, aby v europarlamente sformovali a posilnili svoje frakcie. Tie im zaistia nielen príliv peňazí, ale aj silnejšie slovo pri obsadzovaní funkcií, v diskusiách a pri rokovaniach o zákonoch.

Najsilnejší ostávajú európski ľudovci. Za nimi sú v tesnom závese socialisti. V nasledujúcich týždňoch vypukne súboj, ktorý z menších frakcií pretiahne viac nezaradených poslancov.

Podpora z piatich krajín

Najvyšší záujem sa sústredí na Francúzku Marine Le Penovú a jej ťahy proti Európe. Krajne pravicová Národný front, ktorý vedie, sa má stať základom novej frakcie. Le Penová oznámila, že sa jej podarilo zohnať podporu Holandska, Rakúska, Belgicka a Talianska. V súčasnosti má 38 poslancov. Každá frakcia musí mať aspoň 25 mandátov z najmenej siedmych krajín Únie. Tie Le Penovej stále chýbajú.

Farage aj Le Penová sa stali víťazmi eurovolieb v ich domovských krajinách, keď UKIP získal 24 z celkového počtu 73 britských mandátov v europarlamente a FN bude mať rovnako 24 europoslancov z celkového počtu 72 francúzskych kresiel.

Otcov odkaz

Na pôde parlamentu sú členovia UKIP a FN aj napriek kritickým názorom na fungovanie Európskej únie v rôznych politických skupinách. Farage francúzskemu ultrapravicovému FN okrem iného vyčíta aj antisemitskú agendu.

"Le Penová má odlišné názory ako jej otec, zakladateľ a čestný predseda FN, Jean-Marie Le Pen. Strana ale naďalej v sebe pestuje jeho odkaz," vyhlásil. Dodal, že s Národným frontom nechce mať nič spoločné.

Nemysliteľná rétorika

Tisíce študentov vo štvrtok demonštrovali proti krajne pravicovej Národnej fronte. V Paríži sa zišlo približne 4 000 mladých ľudí. Ďalší protestovali v Toulouse, Bordeaux, Nantes a v Štrasburgu.

Protesty študentov v hlavnom meste Francúzska:

Demonštranti v Paríži niesli transparent s nápismi Nie Národnému frontu alebo Prepáč, drahá Európa. Protestov sa zúčastnil Kevin Motillon, ktorý označil rétoriku Le Penovej za nemysliteľnú. Národná fronta má xenofóbne prejavy, plodí nenávisti a odmieta druhých, píše britská BBC.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy