Oblačno
Bratislava
Juraj
24.4.2024
Putin vyzýva separatistov: Odložte referendum na Ukrajine
Zdielať na

Putin vyzýva separatistov: Odložte referendum na Ukrajine

Zdroj: SITA

MOSKVA / Ruský prezident Vladimír Putin vyzval ukrajinských separatistov, aby odložili referendum o samostatnosti Doneckej a Luhanskej oblasti. Tie sú naplánované na nedeľu. Šéf Kremľa varoval Kyjev, aby okamžite zastavil vojenské akcie na východe a juhu Ukrajiny. Separatisti ohlásili, že Putinov návrh zvážia, píše britský The Guardian.

Stupňovanie napätia

Putin prehlásil, že proruskí radikáli bu mali s vyhlásením referenda o samostatnosti Doneckej a Luhanskej oblasti počkať. Separatisti plánujú referendum na túto nedeľu. "Prosíme predstaviteľov juhovýchodu Ukrajiny, stúpencov federalizácie krajiny, aby odložili referendum naplánované na 11. mája tohto roku," prehlásil Putin.

V krajine sa stupňujú strety medzi rebelmi a ukrajinskými vojakmi. V utorok sa bojovalo o radnicu v prístavnom meste Mariupol a počas bojov zomrel najmenej jeden človek. Ukrajinci získali radnicu späť do svojich rúk.

Zodpovednosť nesie Západ

Ruský prezident v stredu povedal, že urobí čokoľvek, aby sa ukrajinská kríza vyriešila. Moskva podľa neho plánuje zaujať pozitívny prístup k snahám medzinárodných vyjednávačov. Vyslovil sa i k pripravovaným ukrajinským prezidentským voľbám. Tie sú naplánované na 25. mája. "Samy osebe sú voľby krokom správnym smerom," povedal prezident.

Ruský prezident podľa listu The Guardian odmietol tvrdenie západných politikov, že kľúč k riešeniu ukrajinskej krízy drží v ruke Moskva. Zodpovednosť podľa neho nesie Západ. Dôležitý je priamy dialóg medzi vzbúrencami a kyjevskou vládou. "Situácia sa vyvíja podľa najmenej priaznivého scenára," varoval. Rusko má podľa neho záujem, aby bola ukrajinská kríza čím skôr vyriešená.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy