Jasno
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
Ostaneme až do volieb, vyhlasujú ukrajinskí demonštranti
Zdielať na

Ostaneme až do volieb, vyhlasujú ukrajinskí demonštranti

KYJEV / Hoci od protestov, ktoré zvrhli ukrajinského prezidenta Viktora Janukovyča, uplynuli už takmer dve mesiace, na kyjevskom námestí Nezávislosti stále zostáva stanové mestečko. V ňom žijú aj naďalej demonštranti. Pri barikádach, na samotnom námestí a blízkom okolí sa taktiež pohybujú desiatky zástupcov domobrany, ktorí tieto mesta strážia.

Demonštranti na Majdane

Na kyjevskom námestí Nezávislosti, známom tiež ako Majdan, sa stále zdržiavajú demonštranti. Okolie strážia desiatky zástupcov domobrany. Demonštranti vyhlasujú, že námestie budú obliehať minimálne do prezidentských volieb. Hlasovanie sa uskutoční 25. mája.

Svojim zotrvaním na námestí chcú demonštranti dohliadnuť, že sa veci na Ukrajine budú vyvíjať správnym smerom a že sa Kyjev neodchýli z cesty, ktorá bola nastavená počas protivládnych protestov. Domobranu tvoria z veľkej väčšiny ľudia, ktorí sa hlásia k radikálnemu Pravému sektoru. Dokonca v jednom zo stánkov prebieha nábor mužov, ktorí by chceli vstúpiť do radov domobrany.

Pamiatka obetí

Obliehaná je tiež budova, v ktorej sídlilo vedenie metropoly a ktorá sa počas demonštrácií stala útočiskom pre mnohých protestujúcich. Vo vnútri mohli prespať, ale tiež navštíviť lekára či psychológa. "Budova sa momentálne opravuje, keďže tu bola revolúcia," vysvetľuje jeden z členov bezpečnostnej služby. Práve kvôli opravám sa vo vnútri teraz nikto nezdržiava.

Na námestí Nezávislosti sú stále desiatky karafiátov a tiež portréty ľudí, ktorí prišli počas protestov o život. Obete tiež pripomínajú aj ružové bodky na rohovom Dome odborov, ktorý počas protestov vyhorel. Bodky vraj predstavujú duše mŕtvych, ktoré odchádzajú do neba. Viac sa dočítate TU.

Pódium, kde sa striedali počas najväčších demonštrácií rečníci a hudobníci, je v posledných dňoch opustené. Stíchla aj vlastenecká hudba. Avšak pach spálených pneumatík je stále cítiť a občas je počuť aj pílenie dreva, ktoré demonštranti prikladajú do ohňov, aby sa zahriali.

Zostávajú tí najvernejší

Na Majdane sa v posledných dňoch zdržiavajú len tí najvernejší. V niektorých stanoch panuje čulý ruch. Najmä v tých, ktoré pôsobia ako provizórne kuchyne. Celkovo však námestie pôsobí ospalo. Začína sa skôr meniť na normálne námestie, síce s vytrhanými dlažbovými kockami, ale s otvorenými kaviarňami a reštauráciami.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy