Jasno
14°
Bratislava
Anastázia
30.4.2024
Ruskí vojaci opúšťajú hranice s Ukrajinou
Zdielať na

Ruskí vojaci opúšťajú hranice s Ukrajinou

KYJEV / Rusko v minulých dňoch výrazne znížilo stavy svojich jednotiek na hraniciach s Ukrajinou. Oznámil to kyjevský denník Ukrajinska pravda s odvolaním na armádne zdroje. V súčasnej dobe je podľa nich v pohraničných oblastiach približne 10-tisíc ruských vojakov.

Nadsadený údaj o vojakoch

Údaje z minulého týždňa pritom hovorili o dvojnásobku až trojnásobku. Západ opatrne hovorí o miernom uvoľnení napätia. Ruský prezident Vladimír Putin nalieha na zmeny v ukrajinskej ústave. Uviedol to v telefonickom rozhovore s nemeckou kancelárkou Angelou Merkelovou. Úradujúci ukrajinský prezident Turčynov ale návrhy Ruska na federalizáciu odmietol. Ukrajina je podľa neho unitárny štát a predpoklady pre také usporiadanie nemá.

Informácie o rozmiestnení ruských vojakov pri ukrajinských hraniciach sa výrazne líši. Šéf ukrajinskej Rady národnej bezpečnosti a obrany Andrij Parubij minulý štvrtok prehlásil, že Rusko už stiahlo k hraniciam s Ukrajinou na 100-tisíc vojakov. Podľa západných expertov je ale tento údaj výrazne nadsadený. Spojené štáty odhadujú stav ruských vojsk na 20-tisíc, západoeurópske bezpečnostné agentúry uviedli začiatkom minulého týždňa 30-tisíc vojakov.

Obavy z nacionalistov

Rusko sa začalo sústreďovať svoje jednotky pri ukrajinských hraniciach súčasne so záborom Krymského polostrova. Ruskí vojaci a neoznačení príslušníci ruských špeciálnych jednotiek sú rozmiestnení hlavne pri hraniciach s Charkovskou, Doneckou a Luhanskou oblasťou, ktoré sú osídlené silnou ruskojazyčnou menšinou. Ich prítomnosť na dostrel od ukrajinskej hranice zdôvodňuje Moskva obavou z protiruských nacionalistických nálad na Ukrajine.

Podľa ukrajinských vojenských zdrojov sa pravdepodobnosť ruskej invázie na východe Ukrajiny znižuje. "Zaznamenali sme odchod vojakov, ich počet v pohraničných oblastiach neprevyšuje 10-tisíc," povedal šéf ukrajinského Strediska pre vojenské a politické štúdiá Dmytro Tymčuk. Neznamená to ale, že "Ukrajinci sa môžu zbaliť a odísť domov."

Moskva navrhuje federáciu

Americký minister zahraničia John Kerry rokoval o situácii na Ukrajine s jeho ruským partnerom Sergejom Lavrovom. Ministri sa zhodli, že na riešení situácie sa bude podieľať aj ukrajinská vláda. Ako protiváha navštívil ruský premiér Dmitrij Medvedev Krym. Jeho návšteva pravdepodobne rozhnevá Ukrajinu, ktorá Rusko obviňuje z nelegálneho anektovania Krymu.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy