Zatiahnuté
12°
Bratislava
Hermína
6.5.2024
Výbušnina, ktorou Čech prepadol banku, pochádza z civilných zdrojov
Zdielať na

Výbušnina, ktorou Čech prepadol banku, pochádza z civilných zdrojov

PRAHA, BRATISLAVA / Už sme tu mali všeličo, ale aby prišiel niekto vylúpiť banku s niekoľkými kilogramami plastickej trhaviny, tak to tu ešte nebolo. Reč je o šokujúcom prípade zo susednej Českej republiky. Pri pátraní po pôvode smrtiaceho arzenálu vedú stopy na Slovensko.

Samotný výbuch nie je nebezpečný

"Samotný ten výbuch ani tak nie je nebezpečný ako tie druhotné následky - rozlet črepín sklenených, rozlet muriva, kusov betónu, železa," vymenováva Jan Appel expert na Muž, ktorý sa pokúsil vylúpiť českú pobočku banky, mal pri sebe takmer 5 kilogramov plastickej výbušniny. Keď zistil, že nič nedostane, kufor tam nechal. VIAC TU.

Aj preto bezpečnostné zložky museli okamžite vyprázdniť niekoľko ulíc aj zastávku metra. Po tom, ako bezpečne kufor zneškodnili, sa okamžite dostal do pozornosti pôvod výbušniny.

Chýba ozbrojeným zložkám?

"Táto výbušnina bola pravdepodobne vyvezená do Českej republiky nelegálnym spôsobom. Je teda pravdepodobné, že by páchateľ mohol byť občanom SR," myslí si pyrotechnik Josef Tichý.

Okamžite sa začalo špekulovať o dvoch možných zdrojoch, odkiaľ mohla pochádzať. Buď výbušnina zmizla pri trhacích prácach, alebo môže chýbať ozbrojeným zložkám.

Polícia sa nevyjadrila

Sklady s výbušninami má armáda plné. Žiadna takáto trhavina im podľa oficiálneho stanoviska nechýba. "Podľa informácií vojenskej polície v roku 2003 nebola zaznamenaná žiadna krádež trhaviny z vojenských skladov," informuje hovorkyňa ministerstva obrany Martina Balleková.

Aj slovenský expert na pyrotechniku sa prikláňa k názoru, že výbušnina mohla pochádzať z civilných zdrojov. Odtiaľ mohla jednoduchšie zmiznúť.  Odpoveď by mohla nájsť slovenská polícia. Tá sa k prípadu ale zatiaľ nevyjadrila.

TV JOJ

Súvisiace články

Najčítanejšie správy