Oblačno
18°
Bratislava
Žigmund
2.5.2024
Demonštranti vtrhli do budovy ukrajinského námorníctva
Zdielať na

Demonštranti vtrhli do budovy ukrajinského námorníctva

SEVASTOPOL / Radikálne naladení účastníci mítingu v Sevastopole strhli zátarasy pred sídlom ukrajinského vojenského námorníctva a vtrhli dovnútra. Podľa agentúry Interfax sa im príslušníci ukrajinskej armády postavili na odpor. V areáli panuje napätá situácia a dochádza k potýčkam. Obe strany vyjednávajú.

Kyjev jednotky neodvolá

Ukrajinský minister obrany Ihor Teňuch medzitým oznámil, že Kyjev z Krymu svoje jednotky napriek ruskému tlaku neodvolá. Z agresívne naladeného davu v Sevastopole podľa Interfaxu ozývali výzvy, aby sa ukrajinskí vojaci vzdali a zložili zbrane. Na miesto prišli autá záchrannej služby. Ukrajinská vlajka na stožiari pred objektom bola stiahnutá, miesto nej sa objavila ruská vlajka.

Podľa ukrajisnkej agentúry Unian sa ukrajinskí dôstojníci snažia zabrániť chaosu a bráni demonštrantom, aby prenikli do kasární. V dave je podľa očitých svedkov mnoho žien, proti ktorým nechcú ukrajinskí vojaci nechcú zasahovať.

Demonštranti nie sú ozbrojení

Podľa hovorcu ukrajinských vojsk na Kryme Volodymyra Selezňova demonštranti nie sú ozbrojení. Spravodaj agentúry Reuters ale na mieste videl troch ozbrojencov v ruských uniformách bez hodnostného označenia.

Rusko v utorok ukrajinských vojakov vyzvalo, aby prešli na stranu krymských ozbrojených zložiek a stal sa neskôr príslušníkmi ruskej armády. V opačnom prípade majú z Krymu odísť. Miestne úrady im vraj pri odchode nebudú nijak brániť.

Minister Teňuch ruskú ponuku odmietol a prehlásil, že ukrajinské jednotky z Krymu neodídu. Na priamu otázku novinárov, či Kyjev v momentálnej situácii svoje vojská z polostrova odvolá, odpovedal Teňuch "nie, zostaneme tam."

Staňte sa fanúšikom spravodajstva TV JOJ na sociálnej sieti FACEBOOK a vyhrajte!

Súvisiace články

Najčítanejšie správy