Jasno
15°
Bratislava
Hermína
6.5.2024
Ukrajinci sa bojov neboja. Slovenská mládež na armádu nie je pripravená
Zdielať na

Ukrajinci sa bojov neboja. Slovenská mládež na armádu nie je pripravená

ZAKARPATSKÁ OBLASŤ/BRATISLAVA / Muži od 18 do 40 rokov sa po celej Ukrajine hlásia vo vojenských základniach. Ukrajinská armáda povoláva vojakov v zálohe, krajina je v plnej pohotovosti. V zakarpatskej oblasti sa od nedele prihlásilo už viac ako 600 mužov. Obrovský patriotizmus dojíma k slzám aj takých tvrdých chlapov, ako sú vojenskí velitelia.

Ukrajinci sa hlásia vo veľkom

Manželky, matky a dcéry nie sú z mobilizácie na Ukrajine nadšené a otvorene hovoria, že sú proti nej. "Som veľmi proti tomu. Každý muž, známy či neznámy, ani tí mladí chlapci nechcem aby išli do armády," hovorí obyvateľka Ukrajiny Oľga.

Naopak muži sa chodia do náborových centier hlásiť vo veľkom. Nechávajú tu svoje adresy, telefónne čísla dúfajú, že práve oni budú medzi prvými, ktorých povolajú do boja. "Hovoria mi, nezabudnite mi zavolať! Jeden muž, ktorý je v poradí na 50. mieste mi povedal - daj ma na 20. miesto, aby som išiel skôr," tvrdí zástupca oblastného vojenského veliteľa Marko Petrov.

Mladí Ukrajinci sa neboja

Ukrajinská armáda už niekoľko dní zvoláva vojenské zálohy. V Zakarpatskej oblasti zatiaľ oficiálna mobilizácia vyhlásená nebola. Napriek tomu sa tu prichádza do vojenských základní hlásiť množstvo mužov vo vojenskom veku- teda od 18 do 40 rokov. "Ja strach nemám. To oni by sa mali báť. Ja som pripravený aj zomrieť, naozaj, čestne vám to hovorím," prehlasuje Ukrajinec Edik (22). "Bojí sa o mňa hlavne mama, ale čo máme robiť. Brániť vlasť treba," myslí si Saša (25).

Mobilizácia na Slovensku

"Slovenská republika je vo výnimočnom stave. Muži, ktorí dosiahli vek 19 rokov a sú zdravotne spôsobilí a fyzicky zdatní sa majú bezodkladne hlásiť na najbližšej vojenskej základni." Takto by mohol znieť oznam na mobilizáciu obyvateľstva u nás. "Mobilizácia by bola vyhlásená vyhláškou a masmédiami," hovorí Peter Lazarov z talčového odboru Ministerstva vnútra SR.

Vyhlásili by ju na návrh vlády prezident. Oznam by bol určený pre všetkých mužov s trvalým pobytom v Slovenskej republike, ktorí dosiahli vek 19 rokov. "Ministerstvo obrany má prehľad o počtoch mužov, ktorí podliehajú brannej povinnosti. Ich počet je 400 000," uvádza hovorkyňa ministerstva obrany Martina Balleková.

Všetkým týmto mužom by v prípade mobilizácie prišiel domov aj povolávací rozkaz s presnými inštrukciami kde sa majú hlásiť. "Občania, ktorí doteraz nevykonali vojenskú službu by museli najprv absolvovať odvod," hovorí Lazarov.

Samson: Obával by som sa každého Slováka so samopalom

Po zdravotnej prehliadke by všetci povolaní dostali uniformu a zbraň, prešli by výcvikom a budú poverení konkrétnou úlohou. "Amatér je niekto kto plní základnú povinnosť a ide od zákopu do zákopu. Ide strieľať, ide umierať," hovorí bezpečnostný analytik Ivo Samson. 

Podľa bezpečnostného analytika sú mladí muži nepoužiteľní pre vojenské účely. Mali by problémy s disciplínou a plnením rozkazov, nehovoriac o tom, že by sa za krátky čas museli naučiť zaobchádzať so zbraňou. "V podstate by som sa bál každého Slováka, ktorý by dostal do ruky samopal, bez toho aby predtým absolvoval povinnú vojenskú službu," dodáva Samson.

"Občania, ktorí neboli na vojenskej službe, by sa zúčastnili kompletnej a komplexnej prípravy na výkon vojenskej služby,"
dodáva Peter Lazarov.

Téme sa venuje reportér Ján Baček. INFORMÁCIE ONLINE TU.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy