Polojasno
25°
Bratislava
Bernard
20.5.2024
Slováci sa musia v Soči uskromniť, bývajú na vlakovej stanici
Zdielať na

Slováci sa musia v Soči uskromniť, bývajú na vlakovej stanici

SOČI, BRATISLAVA / Zimná olympiáda v Soči má za sebou prvý deň. Piatkové slávnostné otvorenie nadchlo milióny ľudí na celom svete. V sobotu sa otvárali Národné domy, v ktorých budú štáty propagovať svojich športovcov a ukazovať krásu svojich krajín. V Slovenskom dome budú musieť ľudia hovoriť poriadne nahlas, aby ich vôbec niekto počul.

Slovenská centrála na vlakovej stanici

Slovenská výprava v čele so Zdenom Chárom a potom triumfálne vyvrcholenie slávnostného zahájenia. Vladislav Tretiak a Irina Rodninová zapálili olympijský oheň a následne aj ohňostroj. Ten sledovali tisíce ľudí v okolí štadiónu. Ľudia, čo videli všetko na vlastné oči za čiastku najmenej 900 eur, odchádzali nadšení. "Veľké množstvo svetiel, grafiky, technológiá bola úžasná. Jednoducho super šou. Pozerajte, už som dostala medailu dokonca mení farbu," chvália sa návštevníci olympiády suvenírmi.

V sobotu sa rozbehli naplno boje o medaile. Národy rozbíjajú svoje tábory a kvôli predraženým cenám prenájmom priestorov, sú oveľa skromnejšie ako napríklad v Londýne. Tam stál luxusný Slovenský dom na exkluzívnej adrese. Slovak point v Soči nakoniec vznikol na vlakovej stanici v meste Adler. Sú to v podstate dve miestnosti. Výhodou je vraj dobrá dostupnosť pre ľudí ale fanúšikovia do priestorov nemôžu. A príhovory funkcionárov zase prerušujú vlakové hlásenia.

Vznikli dočasné konzuláty

"Mám 68 rokov, je tu 68 športovcov. Keď si každý siahne na dno, bude to pekný darček pre mňa a budem spokojný," myslí si predseda slovenského olympijského výboru František Chmelár. Česko sa muselo oproti Londýnu taktiež uskromniť. Prenajalo si chodbu hotela na pobreží mora.

Podáva sa tu typický ruský boršč a otvoriť ho prišiel slávnostne prezident Miloš Zeman. Obe krajiny vychádzajú v ústrety aj fanúšikom. V prípade akýchkoľvek problémov a napríklad okradnutia, zriadili v Soči dočasné konzuláty, kam sa ľudia v núdzi môžu obracať. "Slovenská ambasáda v Moskve veľkú časť svojho pracoviska preniesla do Soči," dodal František Chmelár.

Kedy súťažia Slováci?

Nedeľa 9. februára

ALPSKÉ LYŽOVANIE: 8.00, zjazd mužov (ADAM ŽAMPA, BENDÍK, FALAT)

BEH NA LYŽIACH: 11.00, skiatlon mužov na 15K+15V (BAJČIČÁK)

BIATLON: 15.30, šprint žien na 7,5 km  )FIALKOVÁ, GEREKOVÁ, KUZMINOVÁ, POLIAKOVÁ)

SÁNKOVANIE: 15.30, jednosedadlové - muži, 3./4. jazda (NINIS)

Kompletný prehľad Slovákov súťažiacich v Soči si pozrite TU.

Každý chce Cháru

Príchod slovenského vlajkonosiča a kapitána hokejovej reprezentácie Zdena Cháru do olympijského Soči vzbudil veľkú pozornosť. Na jeho tlačovú konferenciu do Slovak Pointu na železničnej stanici Adler prišli okrem slovenských aj ruskí, kanadskí, americkí i slovinskí novinári. Po príchode do olympijskej dediny sa s Chárom chceli odfotiť mnohí záujemci. Tridsaťšesťročný Trenčan bol vďaka vyše dvojmetrovej postave neprehliadnuteľným. Viac si prečítajte TU.

Soči bez Višňovského

Slovenská hokejová reprezentácia utrpela ďalšiu citeľnú stratu, na zimné olympijské hry do Soči nepríde obranca Ľubomír Višňovský. Zadák New Yorku Islanders sa síce po otrase mozgu vrátil do zostavy svojho klubu, ale stále sa necíti zdravotne v poriadku. Pokračovanie v článku.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy