Polojasno
19°
Bratislava
Pankrác, Pankrác
12.5.2024
Práca v Anglicku. Nečakajte, že sa vám začne dariť hneď
Zdielať na

Práca v Anglicku. Nečakajte, že sa vám začne dariť hneď

LONDÝN / Určite ste už počuli vetu - "Posledný nech zhasne". Zvyčajne sa to hovorí medzi ľuďmi v čase, keď je naozaj zle. Pravdou ale je, že odsťahovať sa do inej krajiny nie je také jednoduché ako sa môže na prvý pohľad zdať. Cudzí jazyk pritom nemusí byť jedinou bariérou.

Za 3 mesiace sa jazyk nenaučíte

Do Veľkej Británie smerujú desiatky, ba až stovky, Slovákov. Hľadajú tu lepší život, ktorý často aj nájdu, no cesta za ním je poriadne tŕnistá. Napríklad Maťo prišiel do krajiny pred jedenástimi rokmi. Začal pracovať ako au pair, neskor ako čašník. "Trvalo to rok, kým som sa udomácnil," tvrdí.

S čím by ste teda mali počítať, keď prichádzate do Veľkej Británie v týchto dňoch? Zo začiatku zrejme budete prespávať viacerí natlačení na jednom mieste. Zvyknúť si budete musieť na to, že lokálne médiá Angličanom ukazujú, ako je celý svet proti Británii.

S ťažkosťami rátajte už aj pri hľadaní práce. Konkurenti pribúdajú nielen z Rumunska, ale aj zo Španielska či Talianska. Dobrý zárobok nečakajte hneď. "Po troch rokoch som začal robiť v reštaurácii, to bolo dobré," hovorí Maťo. Dnes je Maťo vo svojom fachu úspešný a už je ako keby domáci. Veci sú pre neho zrazu jednoduchšie.

Poznáte niekoho v Anglicku?

O čosi jednoduchšie to majú tí, ktorí v Británii niekoho poznajú, ako napríklad hokejista Martin. Ten prišiel do okolia Londýna iba pred niekoľkými dňami. Pri prenájmoch vás budú overovať a telefonovať hoc i na Slovensko.

Auto si so Slovenskou platobnou kartou nepoistíte. Účet v banke si neotvoríte len tak ľahko. Mimochodom, ak by ste chceli v Londýne aspoň malý 1-izbový byt, rátajte minimálne s tisíckou na mesiac.

Tí, ktorí s podobnými prekážkami rátajú, to majú jednoduchšie. Tým ostatným ostáva zatnúť zuby alebo sa so sklonenou hlavou vrátiť na Slovensko.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy