Polojasno
22°
Bratislava
Žofia
15.5.2024
KYJEV. Bežný život človeka mimo bojovej zóny...
Zdielať na

KYJEV. Bežný život človeka mimo bojovej zóny...

KYJEV / Už niekoľko týždňov vám ukazujeme dramatické zábery z ukrajinského hlavného mesta. Podľa toho, čo vidíme, je teraz Kyjev jedným z najnebezpečnejších miest na svete. Lenže existuje aj druhá tvár Kyjeva. Bežní obyvatelia totiž nechodia po uliciach v helmách. Ľudia chodia do práce, na nákupy a deti posielajú do škôlky, či školy.

Pre mrazy niektoré škôlky zavreli

Za barikádou žijú ľudia úplne bežným životom. "Na Majdan chodia ľudia vyjadriť svoj názor, ale život v meste beží samozrejme ďalej. Ľudia normálne pracujú v obchodoch, fungujú školy aj materské škôlky," vraví jeden z obyvateľov Kyjeva.

"Áno, fungujú obchody aj škôlky. Ale teraz, pre tieto silné mrazy, sú niektoré škôlky zatvorené," dodala obyvateľka Kyjeva.

Metropola Ukrajiny má cez tri milióny obyvateľov. Toto starobylé mesto zvyknú volať aj matkou ruských miest. Patrí medzi najdrahšie v Európe. "Nedá sa povedať, či je u nás draho alebo nie. Ja nežijem v centre, ale v okrajovej časti mesta. Ceny sú vo všeobecnosti všade rovnaké," hovorí obyvateľka Kyjeva.

Kyjevčanka: My aspoň máme prácu

Treba zdôrazniť aj to, že takzvaná bojová zóna je len na jednej ulici v centre mesta, hneď vedľa Námestia nezávislosti. "Zdá sa mi, že žiť v Kyjeve je ľahšie ako v iných mestách na Ukrajine, pretože my tu máme prácu," vysvetlila Kyjevčanka. 

Na mimoriadnej schôdzi ukrajinský parlament schválil amnestiu pre väznených účastníkov masových protestov. Podmienkou však je, aby demonštranti opustili okupované budovy. Tí si z nich urobili provizórne nocľahárne a riadiace centrá.

Demisia premiéra a pád vlády však opozícii nestačí. Tí trvajú na svojej hlavnej požiadavke: odchod prezidenta a vyhlásenie predčasných volieb.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy