Jasno
14°
Bratislava
Blažena
11.5.2024
VIDEO. Soči sa blíží a teroristi sa vyhrážajú
Zdielať na

VIDEO. Soči sa blíží a teroristi sa vyhrážajú

MOSKVA / Islamskí militanti sa otvorene vyhrážajú ruskému prezidentovi Putinovi a návštevníkom zimnej olympiády v Soči. V najnovšie zverejnenom videu dvaja muži priznávajú zodpovednosť za nedávne teroristické útoky vo Volgograde, pri ktorých zomrelo 34 ľudí. To však vraj nebolo všetko. Tvrdia, že pre prezidenta chystajú ďalší darček.

Očakávajte darček

S blížiacou sa olympiádou v Soči sa stupňuje aj napätie. Každý čaká, ako si Rusi poradia s bezpečnosťou olympijských hier. Špeciálne po nedávnych teroristických útokoch, pri ktorých zahynuli desiatky nevinných Rusov. Islamskí militanti, ktorí sa k nim prihlásili, sa teraz otvorene vyhrážajú nielen Putinovi, ale aj návštevníkom olympiády.

"Ak sa olympiáda začne, očakávajte od nás darček. Dostanete ho za všetku preliatu moslimskú krv po celom svete. Od Afganistanu, cez Somálsko, Sýriu, všade. Toto bude naša pomsta," hovorí militant.

Neposlal by som tam rodinu

Rusi robia všetko preto, aby presvedčili zvyšok sveta, že majú situáciu pod kontrolou. Bezpečnosť má zaručiť 40 000 nasadených policajtov a vojakov. Putin sa dušuje, že urobí všetko preto, aby zabezpečil bezproblémový priebeh olympiády. Američania však otvorene pochybujú, či sa mu to podarí.

"Ja by som tam nešiel. A určite by som tam neposlal rodinu," povedal americký senátor Angus King. Ruská tajná služba už vraj disponuje informáciami, že v Soči by sa mala nachádzať samovražedná atentátnička. Ruskí tajní však tieto správy odmietli akokoľvek komentovať.

Najdrahšia olympiáda v histórii

"Som veľmi znepokojený otázkou bezpečnosti olympiády. Podľa mňa by mali Rusi omnoho viac spolupracovať s nami, aby zamedzili útokom," tvrdi americký kongresman Mike Rogers.

Organizácia olympiády vyvoláva okrem bezpečnosti aj mnoho ďalších otázok. Otvorene sa hovorí, že pôjde o najdrahšiu olympiádu v histórii. A potichu mnohí pridávajú, že to spôsobila korupcia a dohadzovanie kšeftíkov Putinovým kamarátom.

"Môj odhad je, že dokopy ukradli tak 20 až 30 miliárd dolárov," dodáva šéf opozície Boris Nemcov. Podľa ruskej opozície vyšlo len vybudovanie ciest v okolí Soči na takmer 9 miliárd dolárov. Kritici tvrdia, že ak by namiesto asfaltu položili jemnú vrstvu kaviáru, vyšlo by ich to lacnejšie.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy