Zatiahnuté
Bratislava
Danica, Dana
16.4.2024
Muži narástli za 110 rokov o 11 centimetrov
Zdielať na

Muži narástli za 110 rokov o 11 centimetrov

PARÍŽ / Najnovší výskum ukazuje, že priemerná výška ľudí sa postupne zvyšuje. Konkrétne priemerná výška európskeho muža. Zdrojom rastúcej výšky má byť hlavne pokrok v zdravotníctve a tým aj zvyšujúce sa zdravie ľudí na Zemi.

Muži v Európe

Priemerná výška európskeho muža medzi rokmi 1870 a 1980 vzrástla až o 11 centimetrov. Vyplýva to z najnovšej štúdie, ktorú zverejnil vedecký časopis Oxford Economic Papers. Experti pritom tento fakt označujú za "bezprecedentný". Údaje zozbierali v 15 krajinách z lekárskych, armádnych a ďalších záznamov v prípade mužov vo veku okolo 21 rokov.

Najvyšší sú Holanďania

Najviac pritom narástli Európania žijúci v severnej časti kontinentu v medzivojnovom období. "Zdrojom rastúcej výšky bola najmä zlepšená liečba chorôb," myslí si Timothy Hatton, ktorý prednáša ekonómiu na britskej Univerzite v Essexe a Austrálskej národnej univerzite v Canberre.

Najvyšší muži žili v roku 1980 v Holandsku, kde sa priemerná výška pohybovala okolo 183 centimetrov. Najnižšie priemerné údaje pritom namerali v Portugalsku, kde bežný muž meria približne o desať centimetrov menej.


 

Článok si môžete pozrieť aj cez iPhone či iPad vďaka novej aplikácii. ZADARMO.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy