Zatiahnuté, dažďové prehánky
11°
Bratislava
Gizela
17.5.2024
Nosiť hákový kríž je v pohode. Aspoň podľa Maďarov
Zdielať na

Nosiť hákový kríž je v pohode. Aspoň podľa Maďarov

BUDAPEŠŤ / Maďari budú môcť beztrestne verejne nosiť hákový kríž. A nielen ten, ale aj ďalšie totalitne symboly, ako je červená hviezda či kosák a kladivo. Rozhodol o tom v utorok maďarský ústavný súd.

Podľa rozhodnutia súdu príslušný paragraf trestného zákona takýmto zákazom "porušil právo na slobodu názoru". Z toho dôvodu prestane zákaz nosenia týchto symbolov od 1. mája 2013 platiť.

Červená ako symbol krutovlády?

Žiadosť o zrušenie zákona o zákaze nosenia komunistických a nacistických symbolov z roku 1993 podal v roku 2008 maďarský komunistický politik Attila Vajnai, ktorý bol v roku 2007 odsúdený na peňažný trest za nosenie červenej hviezdy. Súd zdôvodnil svoje rozhodnutie tvrdením, že hákový kríž, červená hviezda ako aj kosák a kladivo sú "symboly krutovlády".

Komunisti protestovali proti postaveniu komunistických symbolov na rovnakú úroveň so symbolmi nacizmu. Vajnai vyhral aj spor s Maďarskou republikou na Európskom súde pre ľudské práva v Štrasburgu, ktorý rozhodol, že červená hviezda nie je výlučne symbol krutovlády.

Spravodajská aplikácia Noviny TV JOJ pre iPhone TU. ZADARMO.

ISIFA/ilustračné

Súvisiace články

Najčítanejšie správy