Polojasno
12°
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Rozhodnuté! Ženské priezviská ostávajú s ová
Zdielať na

Rozhodnuté! Ženské priezviská ostávajú s ová

U nás sa o tom zatiaľ iba diskutuje, ale Česi v tom už majú jasno. Ženské priezviská bez koncovky -ová nebudú. Výnimkou zostávajú iba ženy cudzinky, alebo tie, ktoré sa za cudzinca vydali. Podľa predsedníčky senátnej ústavnej komisie Elišky Wagnerovej je to iba vrtoch niektorých žien. A podobne to zrejme vnímala aj väčšina hlasujúcich.

Novela, ktorú predložili senátori za vládnu ODS neprešla len tesne. Z 51 prítomných členov hornej komory bolo proti 26. Češky sa teda nebudú môcť slobodne rozhodnúť, či chcú používať priezvisko v mužskom alebo ženskom tvare.

82% opýtaných tvrdí, že je to neprirodzené

Toto privilégium aj naďalej budú mať iba cudzinky alebo Češky, ktoré si nájdu manžela z inej krajiny. Zákon žene nebráni vystupovať napríklad pod menom Zuzana Novák, v dokladoch ale vždy bude mať priezvisko Nováková. V súvislosti so zrušením prechyľovania sa robil v krajine aj prieskum - až 82 percent oslovených ale tvrdilo, že mužský tvar priezviska u žien je neprirodzený.

Ministerstvo vnútra pripravuje novelu

Otázkou prechyľovania ženských priezvisk sa momentálne pomerne intenzívne zaoberáme aj u nás na Slovensku. Ministerstvo vnútra pripravuje zmenu a je za to, aby si naše ženy mohli vybrať. Musí sa však dohodnúť s rezortom kultúry. Zatiaľ teda u nás platia podobné pravidlá ako v Česku. 

Spravodajská aplikácia Noviny TV JOJ pre iPhone TU. ZADARMO.

ISIFA/ilustračné

Súvisiace články

Najčítanejšie správy