Zatiahnuté
14°
Bratislava
Ingrida
8.5.2024
Austráliu postihli horúčavy a požiare. Padajú teplotné rekordy
Zdielať na

Austráliu postihli horúčavy a požiare. Padajú teplotné rekordy

Vlna horúčav sužuje viacero miest v južnej Austrálii. V regióne Eucla na južnom pobreží, asi 1 500 kilometrov západne od mesta Perth tento týždeň namerali 48,2 stupňa Celzia. V tejto oblasti ide o historický rekord.

V meste Hobart v austrálskom štáte Tasmánia sa teplota vyšplhala cez deň na 41,8 stupňa Celzia a prekonala tak doterajší rekord z roku 1976. Na mnohých miestach taktiež zúria lesné požiare. Najhoršia situácia bola podľa miestnych webových portálov v Tasmánii. Obete ani zranení však hlásení zatiaľ nie sú.

Obyvateľov museli evakuovať

V Tasmánii horel les asi na štyridsiatich miestach. Dva najväčšie požiare sa zatiaľ nepodarilo uhasiť a obyvatelia niekoľkých obcí už museli opustiť svoje domy. Úrady taktiež uzavreli cestu k jednej z najväčších atrakcií v Tasmánii, väznici bývalej trestaneckej kolónie v meste Port Arthur.

V Adelaide namerali 44,5 °C

S požiarmi porastov sa stretli aj požiarnici v austrálskych štátoch Viktoria a Južná Austrália, v jej hlavnom meste Adelaide namerali 44,5 stupňa. Podľa predpovede počasia, na mnohých miestach v austrálskom vnútrozemí pod štyridsiatku neklesnú ani v najbližšom týždni. Pri ničivých lesných požiaroch v roku 2009 zahynulo viac ako 200 ľudí.

Spravodajská aplikácia Noviny TV JOJ pre iPhone TU. ZADARMO.

youtube.com

Súvisiace články

Najčítanejšie správy