Mega-omeleta na Deň nanebovzatia
Máte vypnuté reklamy
Vďaka financiám z reklamy prinášame kvalitné a objektívne informácie. Povoľte si prosím zobrazovanie reklamy na našom webe. Ďakujeme, že podporujete kvalitnú žurnalistiku.
MALMEDY / Belgické mesto Malmedy sa opäť stalo dejiskom prípravy tradičnej omelety v nezvyčajnom množstve. Pripravovali ju na panvici s priemerom 4 metre a nakŕmili ňou celé davy.
Tradícia prípravy omelety sa podľa legendy viaže na Williama I. Akvitánskeho, ktorý bol v roku 800 po veľkonočnom pôste veľmi hladný a jeho kuchár mu pripravil omeletu s kúskami opraženej slaninky.
V Belgickom Malmedy sa príprave omelety venujú naozaj s plným nasadením: potrebujú k tomu tisíce vajíčok, ale aj vysokozdvižné vozíky, špeciálne dlhé drevené varechy na miešanie a mnoho ochotných pomocných rúk.
Do varenia sa pustili na sviatok nanebovzatia Panny Márie a na prípravu pokrmu dohliadal samotný veľmajster rádu rytierov obrovskej omelety z Francúzska. Vajcia a chlieb, s ktorým sa omeleta podávala, posvätili k katedrále v Malmedy.
Tradíciu pečenia mega-omelety dodnes dodržiavajú okrem Francúzska a Belgicka aj vo viacerých mestách aj v Argentíne, Kanade či USA.